ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Sexologie Sexologie Constanta

Daruieste-te pe tine tie!

Daruieste-te pe tine tie!
Autor: Psihoterapeut Claudia Mioara Tălpeanu

Un obicei se contruieste pe parcursul practicarii sale timp de minim 40 de zile, zi de zi cu strictete. Aceasta este o constatare stiintifica. Uneori este nevoie de mai mult de 40 de zile, depinde de personalitatea proprie si de specificul obiceiului ce il doresti implementat.
Cum stii deja, performanta fara practica nu exista. Iti place sau nu, crezi sau nu, pentru a creea un obicei stabil ai nevoie de exercitiu constient, focusat, continuu pana acesta devine parte din rutina ta zilnica. Vei sti ca ceea ce ti-ai dorit sa implementezi a devenit un obicei atunci cand il vei manifesta in mod natural, fara niciun efort.
Iata cateva manifestari pe care ti le sugerez spre ale aplica zi de zi transformandu-le in timp in obiceiuri astfel incat sa:
1. In fiecare dimineata, seara, priveste-te in oglinda si zambeste-ti. Spuneti cat de mult te iubesti pe tine insuti. Poate iti va fi mai greu la inceput. Poate ca mintea iti va crea zeci de motive pentru care sa nu te accepti asa cum esti cu atat mai putin sa te iubesti. Daca ti se intampla asa iti voi pune urmatoarea intrebare: - Ce este chiar atat de in neregula cu tine incat sa nu te poti accepta? Chiar nu poti gasi un raspuns la acesta intrebare care sa fie logic si rational? A te iubi pe tine insuti inseamna sa iti pese cu adevarat de tine insuti si sa constientizezi, cu adevarat, faptul ca esti o fiinta importanta, valoroasa si meriti sa te tratezi cu respect, zambet, compasiune si delicatete pe tine insuti. Este o cale minunata de a-ti incheia ziua.
2. Creaza si mentine o atitudine pozitiva. Ofera-le oamenilor cu care intri in contact feedback-uri apreciative - autentice. Evidentiaza-le persoanelor importante din viata ta si nu numai, aspectele pe care tu le admiri la ele. Ofera-ti ajutorul, sprijinul, in situatii in care o poti face. Nu este necesar sa fie lucruri marete poate fi suficient sa oferi zambete prietenoase si contact vizual celor cu care interactionezi pe care le poti completa apoi, pentru cei pe care-i cunosti, cu cate un salut amabil gen "Buna dimineata!", "Multumesc!". Poti chiar oferi rabdarea ta unei persoane aflata intr-o stare tensionata. Fii tu insuti si cei din jurul tau vor face la fel.
3. Conecteaza-te cu ceea ce se intampla in jurul tau in mod direct. Fa-ti timp pentru a-ti intalni prietenii fata in fata, la o cafea sau la un pahar de vin, citeste o carte, mergi pe jos, viziteaza, plimbate, mentine legatura directa cu membrii familiei tale. Pe scurt evita pe cat posibil retelele de socializare pentru a-ti substitui comunicarea directa.
4. Restabileste-ti echilibrul emotional inainte de a te culca. Inainte de a te culca manageriaza-ti furia, stresul, sau alte emotii conflictuale. Gaseste o modalitate de a elimina sau reduce presiunea emotionala (miscare, scris in jurnal, meditatie, discutie cu un prieten apropiat, muzica...). Poti de asemeni, sa reflectezi la lectia din spatele situatiei ce ti-a provocat avalansa emotioanala. Astfel te vei mentine mai sanatos iar somnul tau va fi intr-adevar odihnitor.
5. Fa-ti zilnic un timp doar pentru tine. Un timp cu tine insuti si atat. Singur. Timp pentru a reflecta, a medita, a te pune in contact cu sine, cu ce se intampla in viata ta, cu ce ratezi din viata, cu modul in care ai evolut, cu planuri de viata, cu nevoile si dorintele tale cele mai profunde, cu corpul tau. Un timp in care sa devii constient de fiecare aspect al tau pornind de la corpul fizic si pana la cel spiritual. Vei capata obisnuinta de a-ti oferi recunostinta si iertare, compasiune, iar mintea ta va beneficia de reducerea stresului, anxietatii, cat si de un mai bun control emotional.
6. Aminteste-ti zilnic de corpul tau! Cum? Oferindu-ti hrana potrivita, timpul de somn necesar, miscare si actiuni fizice. Vorbind despre somn, majoritatea persoanelor adulte au nevoie de 7-9 ore de somn. Lipsa somnului reduce energia vitala a organismului accentuand oboseala. In ceea ce priveste hrana si programul meselor fa tot posibilul pentru te mentine cat mai bine in parametrii recomandati de specialistii in nutritie. In timpul meselor nu uita, nici o data, sa savurezi mancarea. Bucura-te de mesele tale, de aromele, gustul si culorile bucatelor pe care consumi. Propune-ti zilnic minim 20 de minute de miscare, exercitii, dans, alergat. Exercitiile nu numai ca iti vor oferi energie, vitalitate si sanatate ci iti vor conferi si un somn de calitate peste noapte.
7. Inainte de a adormi fa-ti o obisnuinta din a-ti recapitula, revizui, activitatea de este zi. Poti tine un jurnal sau o poti face mental. Indiferent cum alegi fa-o. Exprima-ti recunostinta pentru ceea ce ai experimentat in acea zi si pentru reusitele zilei. Focuseaza-te pe reusitele zilei respective, pe cel putin 3 lucruri pentru care esti recunoscator, pe rememorarea actiunilor de peste zi in ordine cronologica. La final stabileste-ti o schita a zilei ce urmeaza.
Adoptand aceste obiceiuri te vei simti minunat atat fizic cat si psihic. Calitatea vietii tale va creste simtitor, relatiile din viata ta se vor imbunatati cu siguranta. Nu uita!
Pentru ca un comportament sa devina obicei este nevoie sa-l exersezi minim 40 de zile consecutiv.
Incepe noul an cladindu-ti noi obisnuinte. De data aceasta obisnuinte alese de tine insuti, in mod constient, pentru tine!
Construite-ti pentru 2023 cea mai bune versiune a te de pana acum. Daruieste-te pe tine tie!
Voi face acelasi lucru atat pentru mine cat si pentru tine.

 
Programare