ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Cum sa incepi anul nou 2023 cu dreptul

Cum sa incepi anul nou 2023 cu dreptul
Autor: Psiholog Claudia Mioara Tălpeanu

Cat ai clipi, 2022 a venit si a plecat. Acum este cel mai potrivit moment pentru a face un rezumat al anului prin care sa-ti punctezi, sa-ti apreciezi, toate implinirile perioadei ce tocmai se incheie, pentru a-ti constientiza propria-ti evolutie, respectiv masura in care esti in acest moment acolo unde ti-ai propus sa fi in urma cu an sau cu 5 ani sau cu 10 ani. Este timpul potrivit pentru a te gandi la directia in care viata ta se va indrepta in urmatorul an.
Daca vei constata ca nu ti-ai atins inca tot ceea ce iti planuisei pentru 2022, acum este timpul sa-ti pui cateva intrebari:


1. Ce a functionat conform planului meu si ce anume nu am indeplinit inca?
2. Ce mi-am dorit sa indeplinesc dar nu am reusit niciodata sa duc la bun sfarsit? (sau nu am reusit nici macar sa incep?).
3. Ce imbunatatiri am adus in viata mea, in acest an, in relatiile mele?
4. Am eliminat haosul, dezordinea, din viata mea? Am reusit sa depasesc lucrurile, aspectele, care ma impiedicau sa-mi ating obiectivele?
5. Ce este necasar sa fac pentru a ma simti fericit, pentru a ma simti implinit in viata mea personala si profesionala?


Acest fel de autoreflectie, propusa constient cu un scop clar, este cu mult diferita fata de intocmirea unui plan sau a unei simple liste de obiective si termene limita pentru noul an. Cu totii obisnuim sa ne facem liste sau sa ne dam termene, dar de cele mai multe ori nu ajungem sa le vedem indeplinite. Pentru ca obiectivele, planurile, stabilite sa functioneze si sa se indeplineasca este absolut necesar sa fi cu adevarat motivat sa actionezi. Trebuie sa fi responsabil, cu adevarat pentru efortul propus de implinirea telurilor si determinat in a depune acest efort in mod constant si cu bucurie.
Daca raspunsurile tale la intrebarile de mai sus nu sunt cele care ti-ai dorit tu sa fie, nu este doar cazul pentru noi liste cu obiective sau planuri ci este timpul, cazul sa treci la actiuni cu adevarat importante. Sa nu cumva sa spui, o data in plus, "Da, ma gandesc sa fac asta". Ia stiloul, pixul, in mana si o foaie de hartie si noteaza-ti. Asterne pe hartie actiuni concrete astfel incat ochii tai sa poata vedea, mainile tale sa poata simti presiunea sau fermitatea dorintelor, nevoilor, scopurilor tale adevarate. Scrie pentru a putea vedea si simti, in mod constient, tu insuti cu ochii tai, cat de departe vei avea de mers si in acelasi timp cat de departe ai ajuns deja. Raspunde-ti sincer la aceste intrebari (cele de mai sus) si pastreaza-ti aceste raspunsuri intr-un loc special.
Iti poti face o agenda sau un dosar in care aminteste-ti sa-ti notezi ce anume ai nevoie sa faci pentru a termina ceea ce inca nu ai terminat din ce iti propusesei in planul tau respectiv ce trebuie sa faci pentru a trece la urmatorul nivel al evolutiei tale.
Vizualizeaza ceea ce iti doresti, cat mai in detaliu posibil, propuneti obiective realiste si pastreaza-ti ceea ce ti-ai notat pentru a-ti pastra claritate pe parcursul indeplinirii lor.
In fiecare zi, fa ceva ce te va duce cu un pas mai aproape de scopul tau. Cere ajutor atunci cand simti ca ai nevoie. Gaseste-ti un mentor cu care sa lucrezi, care sa te sustina si care sa te ajute sa ramai motivat si determinat pe calea ta in momentele in care vei intampina obstacole. Cand iti vei atinge un obiectiv sau vei termina un proiect aminteste-ti sa-l bifezi in agenda ta, sa-l tai de pe lista si sa te premiezi pentru asta. Astfel, la sfarsitul anului, a perioadei propuse, vei putea sa te reevaluezi, recalibrzi, in raport cu scopurile tale si evolutia ta. Vei putea vedea cu ochii tai toate implinirile tale, in loc de a face doar o simpla conversatie interioara despre reusitele sau nereusitele anului ce tocmai a trecut.
Incepe-ti anul cu dreptul.
Fa din tine o prioritate si fa din ziua de azi o oportunitate pentru a deveni persoana care tu iti doresti, sa fi, persoana ce exista deja ca potential in tine.
Te voi inspira, insoti, pe drumul tau atunci cand tu vei alege asta!

 
Programare