ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Pandemia de coronavirus ca intoarcerea spre spatiul numit “Acasa”

Pandemia de coronavirus ca intoarcerea spre spatiul numit “Acasa”
Autor: Psihoterapeut Claudia Mioara Tălpeanu

Provocarea acestei perioade consta in exersarea capacitatii noastre de a pastra distanta fizica fata de ceilalti semeni in timp ce practicam apropierea emotionala.
Izolarea sociala impusa de pandemie (COVID-19) reprezinta un moment oportun pentru a afla cat de puternica si echilibrata este relatia ta cu cel, cea, cei, cu care traiesti respectiv cu tine insusi si cu divinitatea. Fiintele semnificative noua, cei aflati in imediata noastra apropiere alaturi de care locuiesti si cu care impartasesti acelasi spatiu numit acasa.
Si cum in orase, in mod special, populatia este densa, autoizolarea presupune de cele mai multe ori o crestere a proximitatii (apropierii) atat fizice cat si psihoemotionale cu ceilalti, cu "ai mei" - familia mea, partenerul meu, copiii mei, colegul de apartament sau prieten cu care impart acelasi spatiu. Familiile noastre, biologice sau alese, reprezinta sistemele noastre de sprijin primordial. Inseamna gospodarii in care locuiesc doua sau mai multe persoane.
O boala care ne limiteaza la casele noastre presupune o perioada de criza existentiala ce cuprinde inclusiv spatiul relatiilor noastre cele mai intime. In aceasta situatie, de pandemie, oamenii sunt "blocati" intre ei pentru a-si limita riscul de infectie fizica dar in acelasi timp distantarea sociala practicata din compasiune este un act de apropiere la un nivel mult mai subtil decat cel fizic.
Iata cum intr-o perioada de distantare sociala, relatiile noastre primesc cu adevarat, mai mult decat oricand altcandva, atentia si constientizarea importantei lor vitale. Astfel relatiile noastre au devenit si vor deveni in continuare mai prezente mai necesare si mai provocatoare ca niciodata.
Chiar daca "trebuie" sa evitam trupurile celorlalti haideti sa nu lasam ca aceasta evitare sa se extinda si in vietile noastre emotionale.
Va invit sa ne gandim unul la altul ca la o sursa de sprijin, cu atentie si respect, compasiune si iubire.
Fii responsabil de faptele tale.
Fa fapte bune si cu discernamant.

Fii activ cu sufletul, cu mintea si trupul.
Tineti visele vii.
"Schimbarea inseamna sa gandim superior felului in care simtim" (Joe Dispenza)

 
Programare