ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Constanta

Ziua mondiala a luptei împotriva durerii

Ziua mondiala a luptei împotriva durerii
Autor: Psihoterapeut Claudia Mioara Tălpeanu

Ziua de 11 octombrie a fost declarata Ziua mondiala de lupta împotriva durerii, începând cu 2004.
Aceasta initiativa a luat nastere în urma unei reuniuni a Congresului de Oncologie, desfasurat la Istanbul, si a presedintelui Asociatiei Mondiale de Studiere a Durerii, Sir Michael Bount.

In lupta invinge cel ce isi cunoaste cel mai bine adversarul. Haideti asadar sa exploram in continuare, pe scurt, caracteristicile principale ale durerii:

 

Durerea este o modalitate prin care corpul comunica cu noi. Durerea îti comunica ceea ce trebuie sa îti comunice, ea poate pleca, tu trebuie sa întelegi mesajul.
Deseori nu suntem pregatiti sa diferentiem între componentele biologice ale durerii si componenta psihologica. Atunci cand durerea semnalizeaza o tulburare sau o agresiune biologica este mai mult decat evidenta nevoia de a ne adresa unui medic.
De foarte multe ori insa fiinta umana invata inca din copilarie, printr-un mecanism mental de conditionare operanta, ca poate obtine beneficii din durere si astfel chiar si atunci cand nu mai exista un substrat biologic, organic, senzatia de durerea se manifesta in continuare. In acest context, daca din punct de vedere biologic organismul este bine, atunci psihologii, psihoterapeutii, sunt cei care ajuta la producerea a ceea ce se numeste deconditionare, o stingere a acestei asocieri între semnalarea unei dureri si obtinerea de beneficii: atentie, comunicare, odihna, reechilibrarea relatiilor semnificative, readaptarea la schimbarile inerente ale contetului de viata individual.


"În definitiile legate de durere, în ultima vreme se subliniaza si existenta unei dureri care n-are nicio baza biologica. De altfel, multi considera ca durerea este o experienta psihologica. Cred ca putem vorbi de o durere psihologica, spirituala, exprimata prin cuvinte ca "ma doare sufletul" sau "ma doare inima". Astazi nu avem mai putine astfel de dureri psihologice, doar ca le negam. Negam, pentru ca din nefericire, într-o era a hiper-tehnologizarii, problemele reale sunt cele care afecteaza doar substratul biologic." spune Profesorul Ion Dafinoiu.

 

Acest mecanism al negarii propriilor trairi emotionale cat si conditionarea trairilor in acord cu normele sociale – respectiv etichetarea trairilor in bune sau rele, pozitive sau negative, dezirabile sau indezirabile – produc ca si efect anestezierea emotionala, blocaje emotionare, comportamente reactive disfunctionale. Acesta este domeniul in care psihologul clinician, psihoterapeutul, este specialist.


Cuvântul "durere" deriva, în limba româna din latinescul "dolor"; în terminologia utilizata în terapia durerii se mai folosesc termeni ce deriva din radacina indo-europeana "algo", care la greci (algeo) definea durerea fizica (nevralgie, hiperalgezie, analgezie), radacina "angh" (din greaca, latina si sanscrita – intra în constitutia cuvintelor angina, anxietate) si radacina "spao" (din lb. greaca, spasm). Daca pentru durere se mai foloseste si sinonimul "algie", pentru suprimarea durerii, în limba româna se foloseste cuvântul "analgezie" (an-fara, algos-durere) si algeziologie pentru disciplina care studiaza durearea si tratarea sa.
Sper ca aceasta postare sa-ti fi adus mai multa claritate spre o orientare adecvata necesitatilor tale.

 
Programare