ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Psihologie Psihologie Constanta

Sedusi de boala, intimidati de sanatate

Sedusi de boala, intimidati de sanatate
Autor: Psiholog Claudia Mioara Tâlpeanu

Vindecarea este una dintre cele mai intimidante calatorii de pe parcursul vietii umane.
"Ranile", durerile, oamenilor au devenit de ceva vreme o "unealta" foarte seducatoare de socializare. Limbajul durerii (de orice gen) a devenit un limbaj foarte puternic in zilele de astazi.
Se presupune faptul ca fiecare dintre noi ne dorim sa ne vindecam. Realitatea, insa, este ca multi oameni se tem de vindecare. A fi sanatos devine, in mod paradoxal, intimidant.
- Este un nonsens, ve-ti spune.
- Oare?
Pai haideti sa ne gandim: am creat un mediu social in care durerea si boala, problemele si drama sunt recompensate de fapt. Chiar privilegiate. Suntem recompensati pentru suferinta noastra. Cand ranile noastre se demonstreaza a fi o modalitate eficienta de a-i influenta pe ceilalti, de a-i controla chiar, vindecarea (ca si tel pozitiv, ca si obiectiv) devine o amenintare.
Uimitoare perspectiva. Nu-i asa?
Adevarul este urmatorul: Nu esti facut sa ramai bolnav (ranit, suferind). Nimic in acest univers nu ramane vesnic ranit. Totul se vindeca intr-un fel sau altul.
Cand suntem raniti, cand suferim, o parte din noi va functiona astfel incat sa-i pedepsim pe ceilalti oameni pentru durerea si suferinta noastra.
Ii pedepsim pe ceilalti insa suntem foarte furiosi pe Dumnezeu, universul, pe noi insine, deoarece ceea ce ni s-a intamplat n-ar fi trebuit sa ni se intample. Devenim suparati pentru ca viata noastra "se destrama" si avem nevoie ca toata lumea sa stie ca suntem furiosi. Este ca si cum, in mod inconstient, cu cat sunt mai furios cu atat am sanse mai mari sa obtin ceea ce vreau (asemeni unui bebelus care cu cat plage mai tare si mai tare cu atat are mai multe sanse sa fie alinat, imbratisat, hranit, mangaiat si neseparat de mama sa).
"Nu poti astepta asta de la mine pentru ca sunt ranit (obosit, bolnav,...)!"; "Trebuie sa ai grija de mine."
"Nu-mi pot indeplini responsabilitatile mele pentru ca nu ma simt bine."
Sanatatea ne cere sa fim in putere intr-u totul. Astfel atata timp cat suntem "raniti" avem o scuza pentru a nu ne purta propriile responsabilitati in viata noastra, in lume. O scuza pentru a nu fi intreaga persoana ce ne imaginam, ne dorim sa fim.
Se pare ca a deveni sanatos, intreg, ar putea insemna ca nu-i vom mai putea atrage pe cei de langa noi intr-un mod atent, compasiv, disponibil. Asa apare in mod inconstient frica de sanatate. Cum sa fim intr-o relatie cu celalalt daca nu avem nevoie de el iar el nu are nevoie de noi?
Cum sa fiu intr-o relatie fara sa mai folosesc cuvantul "vina" sau "merit" ori "e vina ta (lui x)."
Cum sa mai "merit" vacanta daca nu ma doare nimic, daca nu ma simt epuizat, daca... ?
Am interiorizat cu totii principiul conform caruia "pentru a te bucura de ceva, pentru a merita ceva, trebuie mai intai sa treci prin durere."
De cate ori nu ai spus in viata ta: "merit asta pentru ca am avut o zi proasta" sau "merit asta pentru ca nimic nu mi-a mers bine in ultimul timp."
Este destul de provocator pentru noi, chiar dificil, sa spunem: "ei bine, voi face asta pur si simplu ca asta vreau"; "eu plec in vacanta pur si simplu". Fara a avea un motiv anume pentru a face ceva placut pentru noi. Fara a fi nevoie de un motiv ca cei de langa noi sa ne ofere atentie, zambet, iubire, disponibilitate.
Avem credinta in faptul ca prin suferinta noastra viata trebuie sa contrabalanseze cumva. Atata suferinta nu are cum sa fie pentru nimic sau pe degeaba. Asa ca ne construim vietile in jurul suferintei pentru a avea un sens, un motiv, pentru a merita.
Tu esti o persoana ce manipuleaza cu ranile sale?
Ca exemplu: "am avut o zi mai proasta decat a ta" sau "nu pot fi relaxat acum cu tine pentru ca astazi la munca nu mi-a iesit x lucru" ori "cum sa ma bucur de aceasta zi cand stiu ca rezultatul analizelor mele nu a fost cel asteptat!"... si tot asa ...
Iata cum a fi sanatos isi pierde "valoare", devine infricosator.
A fi sanatos inseamna a trai la nivelul intregului nostru potential. A ne imagina intregul nostru potential este placut insa a trai in actiune la adevaratul nostru potential este o adevarata provocare a vietii umane.
Suntem, prin natura constructiei umane, fiinte vulnerabile, usor de ranit insa nu suntem facuti sa ramanem raniti.
Nimeni si nimic nu ne va raspunde la intrebarile "De ce!"; "De ce eu!"; "De ce mie!"; "De ce acum!"
Asadar tot ce trebuie sa retii este ca suntem facuti, cu totii, spre a ne vindeca. Chiar si tu te vei vindeca.
Opreste-te din a mai lua lucrurile personal.
Traim intr-un univers impersonal in care putem alege sanatatea, vindecarea.

 
Programare