ROmedic Cabinete medicale Constanta Cabinete Planificare familială Planificare familială Constanta

Combate obiceiul de a ezita in 5 secunde

Combate obiceiul de a ezita in 5 secunde
Autor: Psihoterapeut Claudia Mioara Tălpeanu

Toti avem obiceiul de a ezita. Cu siguranta stii despre ce vorbesc.

Cu siguranta ai avut momente in care in mintea ta a aparut o idee, solutie intr-o situatie specifica (pentru o fractiune de secunda sau poate putin mai mult) dar imediat dupa, ezitarea in a o expune sau a o valida interior a anulat-o pur si simplu.

In acel moment in creierul tau s-a declansat alarma astfel incat sa te protejeze de disconfortul “greselii” ce ar putea reprezenta expunerea ideii initiale. Astfel mintea ta supradimensioneaza riscul pentru a te determina sa te retragi astfel incat sa nu te expui “riscului”.
Va fi imperios necesar sa faci lucruri ce par inconfortabil, dificile sau inspaimantatoare.

Designul mintii umane, a creierului nostru este creat in asa fel incat sa ne protejeze de astfel de lucruri.

 

De ce? Ce sens ar avea?

 

Pai afirmatia are sens. Functionarea creierului, a mintii, se focuseaza pe a ne mentine in viata. Prin urmare tot ce ar putea reprezenta expunerea la un risc trebuie evitat, eliminat. Si asta face mintea noastra, ajutata de fiziologia neurotransmitatorilor, atunci cand creaza ganduri ce declanseaza si mentin ezitarea, pana la anularea ideii initiale.

De aceea devine atat de dificil sa facem chiar si lucruri mici pentru a ne imbunatati viata.

 

Mintea noastra este proiectata astfel incat sa ne impiedice, cu orice pret, de la a face orice ne-ar putea rani

 

Si totul porneste de la obiceiul nostru de a ezita.
O mica ezitare trezeste creierul spre a ne proteja.
Se declanseaza instantaneu fenomenul cunoscut sub denumirea “sub lumina reflectoarelor” – mintea supradimensioneaza riscurile astfel incat sa ramanem in zona de siguranta a ceea ce cunoastem deja. Sa ne retragem din fata unei posibile probleme.

Nici unul dintre noi nu se va trezi dimineata si isi va propune constient “astazi este ziua in care imi propun sa imi distrug viata”. De fiecare data, la nivel constient, este vorba despre decizii.
Decizii micute ce compun si influenteaza deciziile majore. De fiecare data este vorba despre decizii.

 

Atunci cand tu optezi sa nu iei decizii constiente, asumate, altii vor lua decizii pentru tine, in locul tau, in conformitate cu nevoile si dorintele lor.

 

Ce se intampla in acest caz?

Pai sa vedem: te vei trezi in locuri, situatii, contexte, nepotrivite pentru tine. Te vei intreba: Cum naibi am ajuns in acest punct? Este vina mea? Este vina lor? Vor incepe sa curga indoielile iar creierul tau va accentua alarma de supravietuire astfel incat anxietatea se instaleaza, atacurile de panica te inconjoara ca intr-o capcana, corpul o ia razna si totul pare fara scapare. Si totul datorita a ceea ce parea candva o mica ezitare.

Cum gasesti puterea ce este in tine?
Cum iti descoperi maretia?
Cum rezolvi aceste probleme?

Pare atat de coplesitor prin perspectiva mintii inundate de biochimia supravietuirii, in lupta cu tine insuti in care esti captiv stii ce ai de facut dar se pare ca nu te poti mobiliza sa faci.
Nu-i asa?
Fiecare dintre noi suntem la un gand distanta, la un click distanta, la o actiune distanta, la o decizie distanta de eliberarea din capcana mentala ce ne va schimba viata.

Dar cum iesi din mintea ta?
Cum iesi din… capul tau?
Cum iesi din furtuna catastrofala imaginata?

 

Opreste-te de la a te gandi cum sa faci si fa pur si simplu

 

Fa toate acele lucruri mici pe care stii ca esti capabil sa le faci. Stii ca le poti face in adancul tau, mai departe si mai profund decat in mintea ta.

Cand iti propui ceva, cand ai o intentie, referitor la ceva ce iti doresti sa schimbi in viata ta, creierul tau te ajuta, se apuca sa caute in amintiri resursele necesare implinirii intentiei tale, deciziei tale.

  • Vrei sa te schimbi.
  • Vrei sa traiesti o viata mai buna.
  • Vrei sa fii fericit.
  • Vrei sa ai energie.
  • Dorinta este acolo. Tot ce ai de facut este sa pui in actiune.

Ia-ti decizia, actioneaza in primele 5 secunde iar mintea ta, creierul tau te va sustine.

 

Ai citit bine: in primele 5 secunde


Actioneaza in primele 5 secunde deoarece in secunda 6 creierul te va duce in zona cunoscuta de confort iar actiunea va fi amanata, indecizia va castiga inca o data.

 

5, 4, 3, 2, 1  ACTIONEAZA!

 

Fiecare fiinta umana are o “fereastra” de 5 secunde. Poate fi si de mai putin pentru tine.
Ai la dispozitie aproximativ 5 secunde in care sa treci de la idee la decizie la actiune inainte ca creierul tau (mintea ta) sa-ti saboteze orice schimbare de comportament.

Aminteste-ti! Creierul tau este creat astfel incat sa te opreasca din a face lucruri ce ti-ar crea disconfort, sau nesiguranta sau frica. Este treaba ta sa inveti cum sa transpui ideile, dorintele, in decizii si actiuni.
Ai aproximativ 5 secunde la dispozitie pentru a intrerupe bucla obisnuintei.

 

INCEARCA!

 

Cand vei intelege puterea celor 5 secunde pentru a trece de pe pilotul automat al mintii pe cel ce decide totul in viata ta se va schimba.
Tot gunoiul pus in calea curajului tau, a puterii tale, a capacitatilor tale, a fericirii tale va disparea.
Dezvoltati metacognitia astfel functionand din cortexul prefrontal. Devino cel ce isi detine mintea.

 

COMBATE OBICEIUL DE A EZITA! AI 5 SECUNDE IN CARE SA TRECI DE LA IDEE LA DECIZIE.

 

5, 4, 3, 2, 1 ACTIUNE!

 
Programare