ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Iasi

CATA GRASIME CORPORALA AR TREBUI SA AVEM?

CATA GRASIME CORPORALA AR TREBUI SA AVEM?
Autor: mariana chelariu
Deoarece ne hranim intermitent dar organismul consuma energie in mod continuu, avem nevoie de un depozit de energie.

Tesutul adipos sau tesutul gras este cel mai mare rezervor de energie al organismului. Pe langa aceasta, grasimea are rolul de a regla temperatura corporala, de a izola si proteja organele si tesuturile.

Dar cat trebuie sa reprezinte tesutul gras din greutatea corporala ?Intervalele au fost stabilite astfel:Grăsimea esenţială pentru viaţă: barbati :4-5% femei : 10-12%

Atleţi: barbati: 6-13% femei:14-20%

Normal: barbati: 14-17% femei: 21-24%

Acceptabil: barbati 18-25% femei 25-31%

Obezitate clinică: barbati 25% femei 32%Grasimea corporala nu este intotdeauna vizibila cu ochiul liber. Putem avea o greutate si o tinuta acceptabile, insa, in realitate, in corp s-ar putea regasi mai multa grasime decat constientizam.
Greutatea nu poate distinge intre kilogramele rezultate din masa de grasime si cele obtinute din tesutul corporal lipsit de grasimi, precum cel muscular si cel osos. Facand o analiza corporala putem determina masa/procentajul de grasime.

Riscurile legate de obezitate nu depind numai de cantitatea de tesut adipos ci si de distribuirea sa.

Astfel, acumularea de grasime in partea superioara a corpului, in zona abdominala, exprimata prin cresterea circumferintei talie reprezint factor de risc pentru: diabet zaharat, accidente vasculare, hipertensiune arteriala, stare proinflamatorie, litiaza biliara, ciroza hepatica, osteoartrite si unele cancere.
 
Programare