ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Nutriție și dietetică Nutriție și dietetică Iasi

CE ESTE INDICELE DE MASA CORPORALA?

Autor: Mariana Chelariu
Indicele masei corporale (prescurtat IMC ) este un instrument de evaluare a greutatii corporale raportat la inaltime. IMC se calculeaza impartind greutatea, exprimata in kilograme, la patratul inaltimii, exprimata in metri.

IMC se coreleaza cu cantitatea de grasime din corp dar relatia dintre cele două variaza cu varsta si sexul. Astfel, la valori similare ale IMC, femeile au tendinta de a avea mai multa grasime decat barbatii, iar persoanele in varsta au tendinta de a avea mai multă grasime fata de persoanele mai tinere cu acelasi IMC.
La copii şi adolescenţi IMC se calculează pe baza unor grafice specifice în functie de sex si varsta. Un nutritionist sau un medic pediatru va poate ajuta in acest sens.

Relatia dintre IMC si starea de sanatate

Valorile IMC reflecta relatia dintre greutatea corporala si riscul pentru sanatate. Cu cat IMC creste, cu atat creste si riscul fata de anumite boli. Principalele afectiuni care au legatura cu greutatea corporala excesiva sunt: bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, afectiunile osteo-articulare, unele forme de boala canceroasa.

Indicele de masa corporala- Interpretare rezultat
18,49 sau mai putin - Subponderal
intre 18,50 si 24,99 - Greutate normala
intre 25,00 si 29,99 - Supraponderal
intre 30,00 si 34,99 - Obezitate (gradul I)
intre 35,00 si 39,99 - Obezitate (gradul II)
40,00 sau mai mult - Obezitate morbida


IMC izolat nu poate fi folosit pentru a stabili probabilitatea aparitiei unor boli. Evaluarea riscului se face tinand cont de ceilalti factori de risc care contribuie impreuna la aparitia diabetului, bolilor cardiovasculare, bolilor canceroase.

Pentru evaluarea riscului datorat greutatii corporale excesive este importanta masurarea circumferintei abdominale. Aceasta masuratoare este un bun indicator al grăsimii abdominale . O circumferinta abdominala ce depaseste 88 cm la femei si 102 cm la barbati reprezinta factor de risc in aparitia bolilor cardiovasculare si diabetului zaharat.

Desi IMC este un indicator valoros al cantitatii de grasime din corp, acest indice are si anumite limitari. Astfel, poate supraevalua cantitatea de grasime la atleti si subevalua cantitatea de grasime la persoane în varsta .

Cum evaluam cantitatea de grasime din corp?

Se poate determina procentul de grasime corporala cu ajutorul unor dispozitive sau cantare speciale, in cabinetele de nutritie. Functionarea acestora se bazeaza pe tehnologia de masurare a impedantei bioelectrice a organismului- rezistenta opusa curentului electric de catre tesutul gras si tesutul non-gras.

Analiza prin bioimpedanta (BIA) determina ponderea diferitelor compartimente (tesut gras, non-gras, apa extracelulara) pe baza conductibilitatii electrice diferite a tesuturilor.

Determinarea adipozitatii prin bioimpedanta poate avea un impact psihologic prin vizualizarea efectului nociv al stilului de viata asupra compozitiei corporale.
 
Programare