ROmedic Cabinete medicale Galati Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Galati

Intrebari frecvente

Autor: Ramona Lisman

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un domeniu situat la granița dintre medicină și psihologie, este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice si   constă intr-o serie de tehnici care au ca scop  tratarea sănătații mentale și emoționale. Psihoterapia te ajută să înțelegi care sunt factorii ce îți determină stările și te ajută să întelegi care sunt punctele tale forte și slabe. 

 

Psihiatru / Psiholog / Psihoterapeut

PSIHIATRUL e medic, a terminat medicina și un rezidentiat de psihiatrie, el se ocupa cu diagnosticul si tratamentul tulburarilor psihice, asa cum sunt ele catalogate in diverse clasificari (ICD, DSM).

 

PSIHOLOGUL a absolvit o facultate de psihologie si se ocupa, generic, cu studiul mintii umane. In realitate, o asemenea intreprindere este mult prea vasta, asa ca de obicei pshiologii se specializeaza in diverse ramuri: psihopatologie, psihologie comportamentala, sociala, educationala, chiar si psihologie industriala. Lista continua si e foarte lunga. Psihopatologii sau psihologii clinicieni, vin si ei in contact cu ceea ce noi numim „pacienti”, contribuind la evaluarea acestora.

 

PSIHOTERAPEUTUL e o persoana care, fiind deja medic sau psiholog, a mai facut o formare, una aparte: o scoala de psihoterapie. Apoi a practicat, sau practica, o psihoterapie supervizata. Primul psihoterapeut oficial a fost Freud si prima scoala de psihoterapie a fost psihanaliza, insa astazi exista multe scoli de psihoterapie, multe divergente, toate avand insa in comun o relatie cu clientul (psihoterapeutul are clienti, nu pacienți) ce implica doar conversatia, comunicarea si nu medicamentele sau alta forma de terapie medicala. In Romania exista o Federatie Romana de Psihoterapie, la care sunt afiliate multe scoli majore de psihoterapie din tara noastra.

 

Cum imi aleg psihoterapeutul?

Psihoterapeuții și clienții lor lucrează împreună. Majoritatea terapeuților  sunt de acord că un factor important în alegerea unui psihoterapeut, odată ce au fost verificate acreditările și competențele, este nivelul tău de confort personal cu acel psiholog. 

Desigur, psihoterapeutul tău nu trebuie să fie cel mai bun prieten, dar ar trebui să te simți confortabil cu acea persoană, să poți împărtăși gândurile și sentimentele tale. 

In concluzie, nu exista un psihoterapeut universal, ci unul potrivit pentru fiecare persoana. Așa că, atunci când te uiți la omul din fața ta, ar fi util să concluzionezi că il respecți, că te inspiră și că te reprezintă, că poți afirma despre el că este competent, disponibil si echilibrat emoțional.

 

Psihoterapeutul  ofera  garanții sau promisiuni? 

Dacă o face, poate ar trebui să cauți pe altcieva. Este important ca un terapeut să ofere speranță si nu garanții necondiționate. 

 

Poate psihoterapeutul să definească în mod clar cum vă poate ajuta să rezolvați problemele sau îngrijorarile  pentru  care ai venit la terapie? 

Terapeuții explică modul în care te pot ajuta, pot să vă ofere un plan al abordării lor, obiectivele si etapele ce trebuiesc parcurse.

 

Psihoterapeutul  încurajează dependența sau independența? 

O terapie eficiantă nu îți rezolvă problemele; te ajută să îți rezolvi singur propriile probleme. De asemenea, terapia eficienta nu îți amelioreaza sentimentele coplesitoare, te ajută să înveți să îți stapâvești propriile sentimente.  Dacă terapeutul tau îți oferă cu înțelepciune răspunsuri sau sprijin emoțional fără a te încuraja să îți accesezi resursele proprii, este mai posibil sa devii dependent de terapeut, decât să înveți să depinzi de tine însuți.

 

Cum voi ști dacă terapia funcționează?

Trebuie să stabilești obiective clare cu terapeutul tau, iar dupa atingerea acestora, o sa poți simți progresul. Este un semn bun dacă începi să simți un sentiment de ușurare și un sentiment de speranță. 

 
Programare