ROmedic Cabinete medicale Galati Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Galati

Atacuri de panica

Autor: Ramona Lisman

atacuri de panica

atacuri de panica

Simptome

Atacurile de panică sunt reprezentate de un set de simptome fizice de frică și disconfort intens, care pot include palptații, transpirație, tremor sau trepidație, senzația de scurtare a respirației, senzația de ștrangulare, durere sau disconfort precordial, greață, derealizare sau depersonalizare, frica de a nu-și pierde controlul (sau frica de a nu innebuni), frica de moarte, parastezii, frisoane sau valuri de caldură. Atacurile de panică se instalează brusc și rareori durează mai mult de 30 de minute, atingând nivelurile maxime de anxietate in primele 10 minute.

Persoana care experimentează atacuri de panică neașteptate, recurente, se teme că va avea noi atacuri, se ingrijorează de implicațiile acestora și își schimbă comportamentul din aceste cauze, este diagnosticată cu atac de panică.

Dupa primul atac de panică, persoana se poate concentra excesiv asupra oricărei senzații fizice legate de anxietate si poate dezvolta anxietate de anticipație, pentru situațiile care ar putea declanșa un atac de panică. Aceste persoane adesea evită călătoriile departe de casă, călătoriile cu trenul, avionul, mașina sau liftul, plimbările pe stradă, cumpărăturile din magazine, ca fiind cauzatoare de disconfort. Acest disconfort este cauzat de frica de a nu avea un atac de panică, temându-se că astfel își periclitează vița, fie s-ar pune in situații jenante. In multe din cazuri, acest lucru se va solda cu instalarea depreiei.

Eficiența psihoterapiei in atacul de panică

Din fericire exista mai multe studii care inestighează efectele terapiei in cazul atacului de panică. Conform acestora, in cadrul unor intervenăii de 20-25 de ședințe, rata eficienței intervențiilor variază intre 85-90%. Chiar și dupa terminarea intervenției, majoritatea clienților evaluați la 1 an după finalizarea intervenției, au menținut efectul acesteia.

Intervenția terapeutică in cazul atacului de panică.

Intervenția de care veți putea beneficia include unele dintre urmatoarele tehnici de intervenție sau pe toate.

- relaxarea musculara,

- trainingul de ralaxare prin respirație și trainingul de control al respirației,

- expunerea treptată la situațiile care declanșează atacurile de panică,

- ameliorarea reacțiilor la stres,

- indentificarea modului in care vă interpretați simptomele fizice la stres,

- trainingul in elementele de bază ale tarapiei cognitive,

- trainingul asertiv ,

- trainingul pentru dezvoltarea abilităților de a recunoaștere și reduce simptomele atacului de panică.

Ce trebuie să faceți dumneavoastră ca și beneficiar al psihoterapiei?

Terapia cognitiv-comportamantală nu este o experiență pasivă pentru client. Pentru succesul acestui tip de intervenție este nevoie de implicarea dumnevoastră activa. In consecință trebuie să veniți saptămânal la ședințe (in unele cazuri mai des), să completați fișe/chestionare prin care se evaluează problemele dumneavoastră și să va faceți temele de casă pe care vi le dă terapeutul. Așa cum am menționat mai inainte, majoritatea clientilor care participă la astfel de intervenții resimt îmbunătățiri in funcționare, din punct de vedere al atacului de panică, unele persoane resimțindu-le destul de repede. Chiar și in cazul in care resimți rapid aceste imbunătățiri, trebuie să urmați toate ședințele din pachetul de intervenție. Întreruperea interveției înaintea timpului stabilit de terapeut crește șansa recăderii.

 

 

 

Sursa: Robert L.Leahy, Stephen J.Holloand - Planuri de Tratamenti Intervenții pentru Depresie și Anxietate

 
Programare