ROmedic Cabinete medicale Cluj-Napoca Cabinete Psihologie Psihologie Cluj-Napoca

Diferenta psihiatru, psiholog, psihoterapeut, consilier psihologic

Autor: Cabinete Individuale de Psihologie
Nu de putine ori am fost intrebate care este diferenta intre psiholog si psihiatru, sau de ce unii profesionisti sunt doar psihoterapeuti si nu psihologi, sau daca exista vreo diferenta intre consiliere psihologica si psihoterapie. Asadar, haideti sa vedem care sunt distinctiile intre aceste specializari.

PSIHIATRU - O persoana care a absolvit Facultatea de Medicina + specializare (rezidentiat) in Psihiatrie (ramura a medicinei). ATENTIE: nu exista Facultate de Psihiatrie!!! Psihiatrul ajuta persoanele cu probleme psihice folosind in primul rand medicamente.

PSIHOLOG - O Persoana care a absolvit Facultatea de Psihologie. Pentru a putea profesa ca psiholog insa, este necesara o pregatire in plus pe langa facultate, reprezentata de un Masterat intr-unul dintre domeniile aplicative ale psihologiei (psihologie organizationala, psihologie clinica etc.), fie intr-o forma sau alta de PSIHOTERAPIE.

Asadar, un PSIHOTERAPEUT este:

1. Medic Psihiatru care, pe langa Facultatea de Medicina si specializarea sa in Psihiatrie, a facut si o pregatire/formare separata intr-o forma sau alta de psihoterapie (psihanatitica, cognitiv-omportamentala, eriksoniana etc.);
2. Psiholog care, pe langa Facultatea de Psihologie si un masterat de 2 ani, a facut si o pregatire/formare separata intr-o forma sau alta de psihoterapie

CONSILIERUL PSIHOLOGIC - O persoana care a absolvit Facultatea de Psihologie + Master de Consiliere Psihologica.

Diferentele intre CONSILIERE PSIHOLOGICA si PSIHOTERAPIE (definitii extrase din "Procedurile de atestare, acreditare si certificare" a Comisiei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Colegiului Psihologilor din Romania)

Consilierea psihologica este interventie psihologica (a) in scopul optimizarii, autocunoasterii si dezvoltarii personale si/sau (b) in scopul preventiei si remiterii problemelor emotionale, cognitive si de comportament. Consilierea psihologica se deosebeste de psihoterapie! Numai psihoterapeutul poate face interventie psihologica pentru psihopatologie, in timp ce consilierul psihologic se focalizeaza pe optimizare si dezvoltare personala, probleme psihologice sau de patologie somatica in care sunt implicati factori psihologici. ATENTIE: Specialistii care au dubla specializare (Psiholog si Psihoterapeut) au toate competentele consilierului psihologic.
 
Programare