Cafeaua crește speranța de viață, potrivit unui studiu care include aproape jumătate de milion de persoane

©

Autor:

Cafeaua crește speranța de viață, potrivit unui studiu care include aproape jumătate de milion de persoane
Persoanele care consumă între două și trei căni de cafea pe zi, indiferent de tipul soiul cafelei (măcinată, instant sau decofeinizată), au riscuri mai reduse de a dezvolta boli cardiovasculare și au o speranță de viață mai mare, indică cercetări recente, publicate în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă. Rezultatele sugerează că aportul ușor până la moderat de cafea ar putea reprezinta parte a unui stil de viață sănătos.
Studiul a inclus aproape 450.000 de persoane cu vârsta medie de 58 de ani, urmăriți pentru o perioadă mediană de 12,5 ani, care nu sufereau de boli cardiovasculare. Participanții la studiu, majoritatea de sex feminin, au completat un chestionar care cuprindea întrebări cu privire la tipul de cafea consumat și cantitatea de cafea consumată zilnic. Majoritatea participanților (puțin peste 44%) au declarat că preferă cafeaua instant, 18,4% au consumat cafea măcinată, iar 15,2% cafea deconfeinizată. Restul de participanți, peste 22,4%, incluși în grupul de control, au declarat că nu consumă cafea.

În funcție de răspunsurile în cadrul chestionarului cu privire la aportul lor zilnic de cafea, participanții au fost grupați în șase categorii. Consumatorii de cafea au fost comparați cu cei din grupul de control pentru toate bolile cardiovasculare, pentru incidența aritmiilor, cât și pentru ratele de deces din orice cauză sau din cauze cardiovasculare. După ajustarea datelor în funcție de factori care ar fi putut influența rezultatele, cercetătorii au observat o rată mai mare a deceselor în rândul celor care nu au consumat deloc cafea, comparativ cu cei care au consumat două sau trei cești pe zi.

Toate tipurile de cafea au fost asociate cu o reducere a ratei deceselor din orice cauză, însă cele mai mari reduceri ale riscului au fost observate în grupul participanților care au consumat cafea măcinată (reducere a riscului cu 27 de procente, față de doar 11%, în grupul consumatorilor de cafea instant). „Descoperirile actuale indică faptul că un consum moderat de cafea nu ar trebui descurajat, deoarece reprezintă un obicei sănătos pentru inimă”, concluzionează autorul studiului, Peter Kistler.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-09-2022 | creare: 28-09-2022 | Vizite: 638
Bibliografie
Coffee drinking is associated with increased longevity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220926200838.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
  • Consumul de cafea este determinat genetic, sugerează un studiu
  • Cafeaua decofeinizată ar putea ajuta la sănătatea ficatului
  •