Campania

Data publicării: 13-11-2007

Ziua Mondiala a Diabetului, care se marcheaza pe 14 noiembrie, are drept motto in acest an "Efortul fizic previne diabetul".
    Ministerul Sanatatii Publice, in parteneriat cu Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. dr. Nicolae Paulescu" si cu Asociatia Diabeticilor din Romania (ADR),  organizeaza cu acest prilej, in Parcul Tineretului, un mars adresat persoanelor care sufera de aceasta boala.
    Pe parcursul manifestarii, careincepe miercuri, la ora 11,00,in Parcul Tineretului, cetatenii isi vor putea determina gratuit glicemia. De asemenea,in aceeasi zi, se vor face astfel de teste si la Institutul "Prof. dr. N. Paulescu". 
    Diabetul zaharat, o boala  extrem de periculoasa prin complicatiile pe care le da,  are o raspandire mondiala semnificativa si nu tine cont de varsta.
     În Romania, incidenta acestei boli a devenit alarmanta. Dupa primele trei luni de derulare a Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, datele preliminare suntingrijoratoare din perspectiva diabetului. Din cele 2,5 milioane de romani care au fost deja evaluatiin cadrul programului, 23,4% prezinta diferite grade de risc pentru boala diabetica de tip II.
    Incidenta mare a diabetului face din aceasta afectiune o problema de maxima importanta sociala, pentru ca omul bolnav de diabet are anumite limite fizice care, inevitabil, determina limitari sociale si profesionale. Pentru limitarea aspectelor sociale induse de diabetul zaharat, este nevoie de o implicare ferma a statului, a lumii medicale, a societatii civilein controlul acestui fenomen.
     Programul National pentru Diabet a fost primul compatibilizat cu reforma initiata in sistemul sanitar. Acest program este integral finantat de Ministerul Sanatatii Publice. Antidiabeticele orale sunt toate gratuite si se distribuie, ca atare, in farmaciile cu circuit deschis. Pentru antidiabeticele orale farmaciile nu au plafon. În plus, bolnavii de diabet beneficiaza de o dubla supraveghere: a specialistului diabetolog, dar si a medicului de familie care va urmari lunar evolutia bolii.
    Dupa descentralizarea programului de diabet, a crescut numarul pacientilor tratati, in conditiile mentinerii sau chiar diminuarii preturilor.
    Profilaxia si depistarea precoce a diabetului sunt parte integranta a programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, program finantat integral Ministerul Sanatatii Publice.
13-11-2007, Vizualizari 534
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.