Campanie a Societăţii Române de Diabet - zece copii cu diabet zaharat tip 1 au primit senzori glicemici

Data publicării: 10-02-2018

Zece copii cu diabet zaharat tip 1 au primit senzori glicemici printr-o campanie derulată de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM).

Prof. Cristian Serafinceanu, preşedintele SRDNBM, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe, că prin campania "Act today to change tomorrow", pe care Societatea Română de Diabet a iniţiat-o în urmă cu aproximativ un an, s-au strâns până în prezent circa 11.000 de euro, astfel că zece copii din toată ţara au primit dispozitive de monitorizare a glicemiei, precum şi consumabilele necesare pentru o perioadă de şase luni.

El a precizat că dispozitivul de monitorizare a glicemiei şi consumabilele pentru 6 luni costă aproximativ 1.000 de euro.

"Asupra acestui copil (cu diabet zaharat tip 1) planează tot timpul ameninţarea unui episod sever de hipoglicemie. Nu poţi să fii liniştit ca părinte, eşti tot timpul cu această grijă cumplită pe cap. Or există această dezvoltare tehnologică, numită senzor glicemic, care se instalează pe piele şi permanent înregistrează glicemiile copilului şi, dacă există un trend de scădere sau o ameninţare de scădere, imediat e anunţat prin sms părintele, doctorul chiar, oricum cineva, şi, în momentul ăla, toată această disperare din jurul acestei probleme acute dispare practic, dintr-odată calitatea vieţii copiilor şi a familiilor acestora este mult, enorm ameliorată", a afirmat Serafinceanu.

Potrivit acestuia, dacă se foloseşte senzorul glicemic, nu se mai fac testele clasice de măsurare a glicemiei. "Nu se mai fac testele alea din deget, aceasta înseamnă că îi scutim de injecţii. (...) Nu se mai fac înţepăturile pentru măsurarea glicemiei", a precizat preşedintele SRDNBM.

Campania "Act today to change tomorrow" şi-a propus să facă cunoscută problema celor 3.000 de copii cu diabet zaharat tip 1 din România şi să amelioreze calitatea vieţii lor prin senzori de monitorizare a glicemiei.

"Deficitul este foarte mare în ceea ce priveşte numărul medicilor diabetologi care îngrijesc copii cu diabet. (...) Nu cred că depăşeşte 20 de diabetologi pediatri în toată ţara. Sunt foarte multe judeţe în care copiii sunt îngrijiţi de pediatri sau de diabetologi care îngrijesc adulţi, pentru că există, într-adevăr, un deficit din acest punct de vedere, este o disfuncţionalitate în ceea ce priveşte neînfiinţarea sau desfiinţarea acestei subspecialităţi de diabetologie pediatrică", a declarat medicul Mihaela Vlăiculescu, preşedintele Asociaţiei Sprijin pentru Diabet.

Ea a spus că avantajele dispozitivului de monitorizare sunt în primul rând cele legate de controlul mult mai bun al glicemiei.
Sursa: Agerpres, 10-02-2018, Vizualizari 206
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.