Campanie pentru donare de sânge; Exarhu: Mesajul nostru se îndreaptă către oricine suferă de umanitate

Data publicării: 14-05-2019

O campanie naţională de conştientizare şi educare a populaţiei privind donarea de sânge - "România are sânge de rocker" - a fost lansată marţi, realizatorul emisiunii de radio "Morning Glory" de la Rock FM, Răzvan Exarhu, afirmând că mesajul acestui demers pleacă de la rock şi se îndreaptă către orice persoană care "suferă de umanitate".

"Am formulat această propoziţie 'România are nevoie de sânge şi România are sânge de rocker' şi am transformat-o într-o campanie care mi se pare că poate crea şi mai multă coeziune în rândul ascultătorilor de rock, pentru că mulţi dintre ei nu sunt conştienţi de binele pe care îl pot face odată la trei luni, fără să sufere foarte mult", a spus Exarhu.

El a adăugat că statisticile arată "lucruri destul de triste" despre sprjinul pe care putem conta atunci când cineva apropiat sau chiar noi avem nevoie de sânge.

"Donarea de sânge a scăzut faţă de anul trecut şi cifrele nu sunt deloc în avantajul nostru. Aşa că asta e o poveste pe termen lung. Rock FM intră în aventură şi defrişează un teritoriu al responsabilităţii şi al demnităţii şi, nu în ultimul rând, al empatiei faţă de semeni. Mesajul nostru pleacă de la rock şi se îndreaptă către oricine suferă de umanitate", a afirmat realizatorul de radio.

Adrian Despot, solistul formaţiei Viţa de Vie, de asemenea prezentator al unei emisiuni la Rock FM, este unul dintre ambasadorii campaniei. Viţa de Vie şi alte patru trupe vor interpreta mai multe cover-uri după piese de muzică uşoară pentru a încuraja fanii să doneze sânge.

Scăderea numărului de donatori a fost semnalată şi de directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti, dr. Doina Goşa.

"Este mare nevoie de sânge, pentru că numărul bolnavilor este din ce în ce mai mare, cazurile sunt din ce în ce mai complexe, medicina evoluează în fiecare zi, operaţiile sunt şi ele foarte complexe şi în Bucureşti sunt 60 de spitale care se alimentează cu sânge şi componente sanguine de la noi. Sunt 14 spitale de urgenţă, fiecare spital de urgenţă are cel puţin două-trei clinici de chirurgie, două-trei clinici de ortopedie, deci nevoia de sânge este mare. Sunt trei spitale de pediatrie, pentru că, din păcate, şi copilaşii au nevoie de sânge şi chiar cei foarte mici au nevoie chiar şi intrauterin de transfuzie de sânge. Sunt opt maternităţi, e nevoie şi acolo, fie mama, fie copilul necesită transfuzie în situaţiile deosebite. Din păcate, ne situăm în continuare pe ultimul loc, cu 2% din populaţia ţării care donează sânge. Acest concept frumos - 'România are sânge de rocker' - sper să trezească cumva spiritul civic al tinerilor noştri", a explicat dr. Doina Goşa.

În ajutorul campaniei vine şi aplicaţia de mobil "Donorium", prin care oamenii îşi pot dezvolta acest tip de responsabilitate pentru a dona sânge. Ei sunt anunţaţi când şi cum pot să doneze, îşi stabilesc o dată, ceea ce simplifică mult acest proces.
Sursa: Agerpres, 14-05-2019, Vizualizari 149
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.