Campanie Socks for life a Asociaţiei "Unu şi unu" privind naşterile premature

Data publicării: 15-11-2013

Asociaţia "Unu şi unu" şi Micolino - comunitatea părinţilor cu gemeni şi prematuri - au organizat joi un eveniment prin care a fost marcată lansarea oficială a acestei asociaţii şi s-a anunţat programul "Socks for life", care îşi propune să atragă atenţia asupra naşterilor premature, ca fenomen alarmant în continuă creştere.
Potrivit Corinei Croitoru, preşedinte al asociaţiei menţionate, pentru a se bucura de vizibilitate, campania va fi derulată pe parcursul unui an prin diverse acţiuni ce vor fi comunicate în medii cât mai variate şi are deja alături personalităţi artistice care vor interpreta într-o manieră personală viziunea asupra prematurităţii. Astfel, fiecare şosetuţă de prematur va fi "specială, puternică, norocoasă, învingătoare, rară, precum copiii născuţi înainte de termen". Oricine se poate alătura şi susţine pentru a spori conştientizarea în rândul populaţiei şi pentru a aşeza România pe harta ţărilor care susţin lupta împotriva prematurităţii.
"Atât Asociaţia Unu, cât şi Micolino au apărut ca rezultat al experienţelor noastre personale de mame de gemeni şi prematuri, experienţe care ne-au îmbogăţit viaţa şi de la care am învăţat cât de preţioşi sunt copiii noştri. Ne propunem să aducem la cunoştinţă părinţilor că fenomenul prematurităţii este în creştere în România. Vom face acest lucru prin campania "Socks for life", prin expunerea acelor frânghii cu cele zece şosetuţe, dintre care una este de prematur, pentru că unul din zece copii la nivel mondial este prematur. În primă etapă dorim să aducem la cunoştinţă faptul că fenomenul este în creştere şi apoi să educăm părinţii asupra riscurilor prematurităţii", a spus Corina Croitoru, preşedintele Asociaţiei "Unu şi unu".
Ea a precizat că în campanie vor fi implicate personalităţi din mediul artistic care vor personaliza şoseta de prematur, pentru a face cât mai vizibilă campania.
"Totodată, vom avea proiecte de educare şi vom oferi suport mămicilor care au prematuri şi care sunt internate în spital", a spus Croitoru, menţionând că misiunea este aceea de a recupera copiii din sarcini multiple, afectaţi de prematuritate, de a ajuta aceşti copii să atingă potenţialul lor maxim prin recuperare.
Prezentă la eveniment, preşedintele Organizaţiei Salvaţi Copiii, Gabriela Alexandrescu, a precizat că, în fiecare an, România pierde aproximativ 1.900 de nou-născuţi, iar la fiecare cinci ore un copil mai mic de un an moare.
"Suntem ţara cu cea mai ridicată rată şi a deceselor în rândul nou-născuţilor din UE. Prematuritatea şi complicaţiile sale sunt responsabile de mai mult de jumătate din decesele neonatale", a spus Alexandrescu.
Potrivit acesteia, printre motivele gradului ridicat de mortalitate la nivel infantil se numără lipsa de informare şi inexistenţa unei baze de date a mamelor cu risc la naştere, o mai bună comunicare între populaţie şi corpul medical, lipsa de educaţie a mamei şi lipsa de servicii privind accesul la informaţie, care să oblige femeile să-şi facă controlul ginecologic periodic - problemă prezentă mai mult în zonele rurale.
Conform organizatorilor, campania menţionată este puternic promovată în rândul organizaţiilor la nivel european. În Europa, campania"Socks for life", organizată de European Foundation for the care of new bor infants (AFCNI) în parteneriat cu Draeger, este anul acesta la a V-a ediţie, în 2012 desfăşurându-se în 60 de ţări.

Sursa: Agerpres, 15-11-2013, Vizualizari 681
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.