Cancerul la san, o maladie ce face inca ravagii

Data publicării: 22-02-2008

Desi in ultimii ani au crescut sansele de vindecare a cancerului la san totusi tumoarea canceroasa recidiveaza la aproximativ fiecare a treia dintre femeile care au fost tratate, scrie ziarul german Berliner Morgenpost.
In Germania, numarul femeilor la care cancerul la san recidiveaza este de circa 360.000. Regulile de tratament in cazul cancerului mamar prevad ca metastazele sa fie detectate doar in momentul cand apar simptome ce atesta prezenta lor in corp, ceea ce le face pe paciente sa se teama ca acest lucru este prea tarziu, in timp ce inclusiv medicii si oamenii de stiinta reflecta acum la o modificare a regulilor valabile la nivel mondial. Congresul German de Cancer (DKK), organizat de Societatea Germana de Cancer (DKG) la Berlin, a dezbatut si el acest subiect, o fundatie urmand acum sa aloce bani pentru un studiu la care vor participa 5.000 de paciente.
Pe moment, medicii germani care se ocupa de problemele cancerului se orienteaza dupa rezultatele obtinute de colegii italieni, publicate intre 1994 si 1999. Aceste studii arata ca pacientele nu au nici un avantaj in ce priveste supravietuirea daca la acele femei care nu prezinta simptome, pe langa examenul clinic, se mai incearca in mod regulat si descoperirea metastazelor cu ajutorul unor proceduri imagistice precum radiografiile de plaman, scintigrafia scheletului sau ultrasonografie hepatica si examene de laborator. Conform credintei generale, diagnosticarea precoce a unei metastaze nu face decat sa aduca cunostinte in plus legat de progresul bolii si perioadele de tratament dar nu prelungeste in niciun fel viata pacientei.
Cea mai mare organizatie care se ocupa la nivel federal de problema cancerului, Mamazone e.V., cu sediul la Augsburg/Bavaria/, cere deja de ani de zile reexaminarea acestei practici de tratament invechite. Fondatoarea Mamazone, Ursula Goldmann-Posch, ea insasi bolnava de cancer mamar, arata ca in ultima vreme atat diagnosticarea cat si terapia cancerului la san au suferit o dezvoltare majora, multumita tehnicilor moderne metastazele putand fi detectate azi intr-o faza precoce. Chiar si masurile terapeutice s-au imbunatatit asa incat metastazele pot fi azi extirpate cu ajutorul bisturiului sau laserului. La aceasta se adauga faptul ca noile tehnici de radio- si chemoterapie precum si tratamentul antihormonal sau cel tintit cu anticorpi dau sperante de vindecare sau cel putin de prelungire a vietii pacientelor afectate de cancerul mamar. Acest lucru este dovedit de evolutia unor astfel de cancere mamare la paciente din centrele americane de tratare a cancerului la san dar si de la clinica germana Grosshadern, de langa Muenchen.
Ursula Goldmann-Posch a luat acum initiativa pentru realizarea studiului, deja de mult necesar, si a infiintat o noua fundatie sub numele de PONS-S, fundatie care va reprezenta punctul de plecare pentru implementarea unor tratamente adecvate actualelor cunostinte in domeniu. Studiul, care va costa circa cinci milioane de euro, urmeaza sa clarifice in prima faza ce fel de instrumente moderne de diagnostic pot fi folosite pentru descoperirea precoce si sigura a unei recidive de cancer mamar.
22-02-2008, Vizualizari 756
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.