Cancerul și bolile cardiovasculare ar putea fi depistate mai ușor cu ajutorul unui nou test rapid

©

Autor:

Cancerul și bolile cardiovasculare ar putea fi depistate mai ușor cu ajutorul unui nou test rapid
Cercetătorii de la Imperial College London au creat un test ușor de folosit ce poate depista mai repede afecțiuni non-infecțioase, precum infarctul miocardic și cancerul.
Acest test funcționează pe baza detecției semnalelor moleculare numite biomarkeri. Spre deosebire de testele bazate pe ADN și ARN, care necesită temperaturi controlate și implică numeroase etape, noul test poate fi folosit la temperatura camerei. Procedura este astfel facilă, putând fi realizată de către medicii de familie sau în clinicile cu resurse limitate și aduce pacienții mai aproape de un diagnostic personalizat.

Testul se numește CrisprZyme și se bazează pe testele de diagnosticare CRISPR, care folosesc ARN mesager pentru a detecta biomarkeri în sânge sau urină.

Tehnologia utilizată pentru CrisprZyme este însă mai eficientă, deoarece procesul de amplificare al ARN-ului dependent de temperatură este înlocuit cu o analiză colorimetrică pentru a determina concentrația de biomarker prezent. Cercetătorii au utilizat nanozime, materiale sintetice de ordinul nanometrilor ce se comportă ca enzimele. Activitatea enzimatică crește semnalul testului, ceea ce facilitează analiza colorimetrică.

Cu ajutorul testului medicul poate monitoriza progresia afecțiunii de-a lungul timpului, precum și răspunsul la tratament, pentru a lua decizii adaptate pacienților.

În prezent se analizează diverse variante de procesare inițială a probelor biologice pentru ca întreaga procedură să devină mai facilă și mai puțin consumatoare de timp.

sursa: Science Daily
foto: Imperial College London News

Data actualizare: 08-08-2022 | creare: 08-08-2022 | Vizite: 205
Bibliografie
Cancers and heart disease could be diagnosed more easily with new rapid test, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220804130544.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • „Stiloul” care poate detecta cancerul în 20 de secunde
  • Implantul care poate semnala prezența cancerului de la primele semne
  • Dispozitiv ce captează celulele canceroase din sânge - o alternativă pentru biopsie
  •