Capacitatea de concentrare ar putea scădea după consumul unei mese bogate în grăsimi săturate

Capacitatea de concentrare ar putea scădea după consumul unei mese bogate în grăsimi săturate

©

Autor:

Capacitatea de concentrare ar putea scădea după consumul unei mese bogate în grăsimi săturate
DeÈ™i mâncarea cu grăsimi ar putea fi la îndemână în această perioadă a pandemiei, un nou studiu sugerează că doar o masă bogată în grăsimi săturate ar putea scădea capacitatea de concentrare.
Rezultatele studiului a fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition.

Studiul a inclus 51 de femei care au fost supuse unui test de atenÈ›ie după ce au mâncat fie o masă bogată în grăsimi săturate, fie aceeaÈ™i masă dar realizată cu ulei de floarea-soarelui, care este bogat în grăsimi nesaturate.
Rezultatele au arătat o performanță mai slabă după o masă bogată în grăsimi săturate, în comparaÈ›ie cu masa bogată în grăsimi sănătoase, ceea ce demonstrează o legătură între alimentele grase È™i creier.

Mai mult, cercetătorii au dorit să afle dacă prezenÈ›a sindromului de intestin permeabil, o patologie care permite bacteriilor să pătrundă în sânge, ar putea influenÈ›a capacitatea de concentrare. Concluzia este că participanÈ›ii cu această boală au avut rezultate mai slabe la testele de atenÈ›ie, indiferent de masa consumată.

O altă concluzie a studiului a fost că mesele gătite cu ulei de floarea soarelui încă conÈ›ineau o cantitate mare de grăsimi alimentare, deÈ™i aveau un conÈ›inut scăzut în grăsimi saturate.

Cercetătorii au efectuat È™i o analiză secundară, care evalua dacă mesele bogate în grăsimi cresc gradul de oboseală È™i inflamaÈ›ie la supravieÈ›uitorii de cancer. La această analiză au participat femei cărora li s-a evaluat nivelul de atenÈ›ie prin intermediului testului de performanță continuă. Acesta măsura atenÈ›ia susÈ›inută, gradul de concentrare È™i timpul de reacÈ›ie pe baza unor activități la calculator timp de 10 minute.

Masa evaluată in cadrul analizei includea ouă, biscuiÈ›i, cârnaÈ›i de curcan È™i sos de carne (60 grame de grăsimi), combinată ori cu ulei din acid palmitic bogat în grăsimi săturate, ori cu ulei de floarea soarelui, cu conÈ›inut mai redus de grăsimi saturate. Ambele variante de mese se ridicau la un total de 930 de calorii, fiind concepute pentru a fi asemănătoare cu produsele fast-food.

După 5 ore de la aceste mese, femeile participante au dat din nou testul de performanță. Ele au repetat această schemă È™i după 1-4 săptămâni, când au mâncat masa pe care nu au mâncat-o iniÈ›ial.

Cercetătorii au evaluat È™i probele de sânge pe nemâncate ale participantelor, pentru a afla dacă conÈ›ineau o moleculă inflamatorie ce semnalizează prezenÈ›a endotoxinelor în sânge. Endotoxinele sunt toxine care traversează mucoasa intestinală pentru a pătrunde în circulaÈ›ia sangvină, atunci când bariera intestinală este afectată.

Potrivit rezultatelor, după consumul mesei bogate în grăsimi săturate femeile participante au raportat o scădere cu 11% a capacității de detectare a stimulilor È›intă. La femeile cu semne de intestin permeabil, timpul de reacÈ›ie a fost mai neregulat, capacitatea de concentrare mai scăzută iar acestea au fost mai puÈ›in capabile să păstreze atenÈ›ia în timpul testului de 10 minute.

Mai mult, dacă femeile aveau nivele crescute de endotoxine în sânge, ele aveau rezultate mai slabe indiferent de tipul grăsimilor consumate.

ExplicaÈ›ia pentru aceste rezultate ar putea fi faptul că acizii graÈ™i interacÈ›ionează în mod direct cu creierul.

Studiul a luat în considerare È™i alte aspecte care puteau influenÈ›a nivelul de cogniÈ›ie: prezenÈ›a simptomelor depresive È™i consumul mediu de grăsimi săturate al participanÈ›ilor.

Potrivit rezultatelor, gradul de concentrare ar putea fi și mai afectat la persoanele stresate de prezența pandemiei și care recurg la alimente grase pe fond afectiv.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-08-2020 | creare: 20-08-2020 | Vizite: 606
Bibliografie
Our ability to focus may falter after eating one meal high in saturated fat: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/05/200512134433.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Paradoxul lactatelor integrale
  • Ciocolată de Valentine's Day: atenÈ›ie la uleiul de palmier
  • Grăsimile saturate sunt inamicul sănătății cardiovasculare?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum