Caracterizarea efectelor pe termen lung asupra creierului după recuperarea de COVID-19 formă ușoară

Prin legarea virusului SARS-CoV-2 de celulele umane prin intermediul receptorului enzimei de conversie a angiotensinei 2 (ACE2) , acesta inactivează des-Arg9-bradikinina (DABK), un metabolitul activ al bradikininei. Drept rezultat, este crescută expresia receptorului bradikininei B1 (B1R) , acesta putând reprezenta un factor determinant important al efectelor pe termen lung ale bolii COVID-19. În studiul de față, publicat pe platforma Research Square, o echipă de cercetători a investigat expresia B1R la nivelul creierului, căutând să explice fenomenele neuropsihiatrice prezente în sindromul COVID-19 de lungă durată.
Experimentul a inclus grupuri de È™oarecii transgenici K18-hACE2, dintre care un grup a fost inoculat intranazal cu o doză infecÈ›ioasă medie de aproximativ 4.000 dintr-o cultură de È›esut (TCID50) de SARS-CoV-2, iar alt grup a fost inoculat cu o doză mai mare (10.000 TCID50). Din studiu au fost excluÈ™i È™oarecii de laborator care au pierdut rapid în greutatea corporală, care au devenit letargici sau care au prezentat semne de deces la 6 până la 10 zile după infecÈ›ie. Astfel, aproximativ 20% dintre È™oarecii din grupul cu doză mică È™i 67% din grupul cu doză mare au fost eliminaÈ›i din cauza infecÈ›iei severe.
Ulterior, cercetătorii au cuantificat expresia interleukinei 6 (IL-6), a factorului de necroză tumorală (TNF) È™i a receptorului angiotensinei II de tip 1 (AT1R) în amigdala creierului È™oarecilor de laborator, fiind observată o expresie crescută a markerilor analizaÈ›i. În plus, folosind colorarea prin imunofluorescență, echipa de cercetători a analizat nivelurile de B1R din creier. Astfel, s-a identificat o imunoreactivitate B1R mai mare în celulele nervoase ale amigdalei, ale hipocampusului È™i la nivelul cortexului prefrontal. Alături de aceste rezultate, s-au consemnat È™i niveluri mult mai mari de anticorpi imunoglobulină G (IgG) anti-SARS-CoV-2 în sângele È™oarecilor față de grupul martor.
Un aspect important de menÈ›ionat este faptul că schimbările identificate la nivelul sistemului nervos central nu a fost corelat cu un anumit tip de infecÈ›ie respiratorie, atât cazurile severe, cât È™i cazurile uÈ™oare prezentând modificări neurologice. S-a observat, astfel, o modificare de comportament în cazul tuturor È™oarecilor incluÈ™i în experiment. Prin analizarea activităților din cadrul unui câmp deschis È™i al unui labirint în forma literei Y, s-a descoperit o tendință mai mare a È™oarecilor de a petrece mai puÈ›in timp în zonele deschise ale labirintului, cu o scădere semnificativă a numărului de intrări în braÈ›ele labirintului, a distanÈ›ei parcurse È™i a vitezei medii, deci o scădere a comportamentului explorator.
Concluzionând, studiul de față a arătat faptul că infecÈ›ia cu virusul SARS-CoV-2 la È™oarecii de laborator creÈ™te nivelurile sangvine de TNF, AT1R, IL-6, dar È™i nivelul de B1R în creier. Aceste modificări apar atât în timpul bolilor severe, cât È™i în timpul celor uÈ™oare. Modificările comportamentale au fost corelate semnificativ cu o creÈ™tere persistentă a inflamaÈ›iei în creierul È™oarecilor cu sindrom COVID-19 de lungă durată, sugerând, astfel, faptul că B1R ar putea fi vizat drept È›intă terapeutică pentru atenuarea complicaÈ›iilor asociate cu boala COVID-19.
sursa: News Medical
foto: Yurchanka Siarhei/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Testat pozitiv cu covid 19
- Sechele post covid
- Sechele COVID
- Post covid
- Arsuri la nivelul capului si vene dilatate pe frunte
- Presiune cerebrala post covid, posibil edem cerebral
- Gust si miros diminuate (covid 19)
- Probleme plamani
- Mici bule de emfizem - plamani ca o bucata de cascaval cu gauri
- Infecție covid 19.