ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Gastroenterologie Gastroenterologie Iasi

A doua opinie medicală (second opinion)

A doua opinie medicală (second opinion)
Autor: Cardio-Praxis

Ce reprezintă o a doua opinie medicală (second opinion)?

 

A doua opinie medicală (second opinion) este utilă pentru a confirma sau a infirma un diagnostic primit de către un medic. Procesul este similar primului consult medical, cu scopul de a determina acuratețea primului diagnostic stabilit sau pentru a constata eficiența planului de tratament. De asemenea, această a doua părere poate fi dorită de către pacient atunci când diagnosticul și tratamentul primit nu corespund dorințelor sale și dorește să exploreze și alte abordări medicale.

 

Este o practică standard, deseori încercată mai ales în cazul pacienților cu boli terminale sau în cazul în care pacienților li se propune o procedură chirurgicală ce presupune riscuri importante (bineînțeles, atunci când nu este vorba despre o intervenție urgentă).

 

Acest lucru este o practică standard în medicină și este considerat o evaluare profesională independentă a unui doctor, deoarece, deși în general, medicii își exercită profesia într-un mod obiectiv și onest, există perspective și cunoștințe diferite asupra modului în care anumite probleme de sănătate pot fi rezolvate.

 

Unii medici preferă să recomande intervenții chirurgicale sau metode invazive de tratament, în timp ce alții preferă să exploreze toate variantele tratamentului conservator. În alte cazuri, unii consideră că problemele necesită așteptare și monitorizare, în timp ce alții preferă să acționeze cât mai rapid, sugerând că tratamentul urgent este salvator de viață.

 

Medicina este o știință cu o multitudine de zone gri în care au loc variate opinii și posibilități de rezolvare, de aceea lasă suficient loc și unor opinii medicale dezinformate.

Cine are recomandarea unei a doua opinii medicale?

Orice pacient are dreptul de a cere o a doua opinie înainte de a alege un tratament sau efectuarea unei intervenții chirurgicale. Este posibil ca anumite cadre medicale să considere acest gest o insultă la adresa cunoștințelor lor medicale, întrucât alți colegi pot veni cu alternative diferite, cu care aceștia nu sunt familiari. În multe cazuri însă, rezultatul este o confirmare a primei păreri sau doar o ajustare la planul inițial.

Când trebuie să ceri a doua părere medicală?

Atunci când problemele tale nu se încadrează concret într-o anumită patologie, când diagnosticul nu este clar sau tratamentul nu este cel așteptat de către pacient, poate fi utilă obținerea unei alte păreri. Câteva situații în care se indică pot fi:

  •  
  • diagnosticul nu este clar
  • ai o boala rară
  • tratamentul propus este experimental, riscant sau controversat
  • ai mai multe patologii
  • ai o boală amenințătoare de viață
  • ai mai multe opțiuni de tratament
  • nu răspunzi la tratamentul prescris
  • nu ești mulțumit de relația actuală medic-pacient, simți că nu poți discuta confortabil cu medicul tău
  • medicul ți-a spus că nu te poate ajuta sau trata
  • medicul tău nu este specializat în boala de care suferi

 

Adesea, acest procedeu poate presupune efectuarea din nou a unor investigații deja realizate  sau a unora noi.

  Ce întrebări poți să pui atunci când ceri a doua opinie medicală?
  •  
  • Care sunt opțiunile mele?
  • Cât de corect este diagnostic meu? Simptomele pot fi similare și altor boli?
  • Ce pot face în afara unei intervenții chirurgicale?
  • Care sunt riscurile și beneficiile tratamentului propus?
  • Pot scăpa de simptome și fără tratament chirurgical?
  • Ce se întâmplă dacă nu urmez niciun tratament sau dacă aștept?
  • Cum se realizează intervenția pe care urmează să o fac? Cum trebuie să mă pregătesc pentru ea? Îmi va vindeca boala complet sau va oferi doar o soluție pe termen scurt?
  • Cât de repede trebuie să efectuez intervenția?
  • Care este cea mai bună opțiune din punct de vedere financiar?

 

Atunci când ceri o a doua opinie medicală, te poate ajuta să iei o decizie mai bună cu privire la starea ta de sănătate. Dacă medicul este de acord cu primul, poți decide să te reîntorci la acela și să continui tratamentul propus. Totodată, poți sugera celor 2 medici să colaboreze pentru rezolvarea cazului tău ca o echipă. Dacă cele 2 păreri sunt diferite, informațiile noi te pot ajuta să iei o decizie care ți se potrivește mai bine.

În funcție de experiența fiecărui medic și de pregătire, aceștia pot aborda diferite modalități de tratament. O a doua opinie medicală a unui specialist poate să ofere o viziune nouă, foarte utilă de luat în considerare. De asemenea, nu toate spitalele și toți doctorii au acces la aceleași opțiuni de tratament, de aceea, în altă parte poți beneficia de opțiuni mai variate, avansate sau noi de tratament, mult mai potrivite nevoilor tale.

Un medic bun va înțelege necesitatea de a cere o a doua opinie și te va încuraja să o faci pentru a te simți confortabil cu alegerea tratamentului. Este un lucru firesc, pe care și un medic l-ar face ca pacient pentru a fi complet informat în ceea ce privește luarea unei decizii. La clinica Cardio Praxis din Iași te așteptăm cu drag pentru o a doua opinie medicală în toate specialitățile.

 

Nu uita, nu ai nimic de pierdut, ci doar de câștigat din a explora o nouă părere medicală. Acest lucru te poate face să te simți mult mai confortabil și mulțumit de alegerea unui tratament, și, mai ales atunci când ambii medici sunt de acord cu privire la acesta, vei fi foarte sigur de direcția abordată.

 
Programare