Care este cea mai eficientă strategie pe termen lung când vrei să scazi în greutate?

©

Autor:

Care este cea mai eficientă strategie pe termen lung când vrei să scazi în greutate?
Perioada de adult tânăr este critică în ceea ce privește riscul de instalare a excesului de greutate. Potrivit unui studiu condus de Ulla Kärkkäinen, licențiată în terapie nutrițională și cercetător în cadrul Universității din Helsinki, una dintre strategiile eficiente pe termen lung pentru pierderea în greutate este un orar regulat al meselor și nu doar dieta.

În mod frecvent, persoanele încearcă să prevină sau se luptă cu excesul de greutate și obezitatea prin adoptarea a numeroase diete și omisiunea meselor, încercând astfel să creeze un deficit caloric. Pe termen lung, astfel de practici însă accelerează creșterea ponderală.

Cercetarea de față a făcut parte din studiul FinnTwin 16 și a inclus peste 4.900 de adulți tineri la care s-au analizat factorii cu impact asupra curbei ponderale și modificările de greutate la 24 de ani și ulterior la 34 de ani.

Majoritatea subiecților au câștigat în greutate în deceniul de referință, în medie 0,9 kg în rândul femeilor și 1 kg la bărbați. Doar 7,5% dintre femei, respectiv 3,8% dintre bărbați au scăzut în greutate în această perioadă.

La femei, pe lângă istoricul dietelor și mesele neregulate, printre factorii care au favorizat creșterea ponderală s-au numărat nașterea a cel puțin doi copii, consumul regulat de băuturi îndulcite și satisfacția față de viață precară.

În rândul bărbaților, fumatul a contribuit la creșterea în greutate ca factor adițional la dietele numeroase și lipsa unui orar fix de mese.

Factorii protectori împotriva creșterii în greutatete au fost:
activitatea fizică la femei,
gradul crescut de școlarizare și greutatea mai mare la începutul perioadei de studiu.

Managementul greutății vs dieta

Teoretic, managementul greutății presupune educarea pacienților să mănânce mai puțin și să facă mai multă mișcare. În practică, aceștia sunt încurajați să piardă în greutate. Acest lucru nu constituie o strategie eficientă pe termen lung.

Deși dietele ar putea părea o soluție logică la problema kilogramelor în plus, acestea ar putea crește riscul de suprapondere sau obezitate și tulburări de comportament alimentar în viitor.

Atât practica, cât și cercetarea științifică din spatele ei, se concentrează în primul rând pe pierderea în greutate și abia apoi ridică problema menținerii greutății obținute.

Conform rezultatelor acestui studiu,
  • adoptarea unui orar regulat de mese,
  • creșterea satisfacției față de viață [satisfacția este definită drept o stare subiectivă rezultată din îndeplinirea necesităților, lipsa de tensiuni, de anxietate] și
  • identificarea unei motivații intrinseci mult mai profunde, nu doar modificarea cifrelor de pe cântar,
ar putea fi cele mai eficiente strategii pe termen lung pe care să le adopți când vrei să scazi în greutate.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Eating Behaviors.

Sursa: University of Helsinki

Data actualizare: 24-03-2020 | creare: 30-03-2018 | Vizite: 1272
Bibliografie
Searching for long-term success in weight management? Forget dieting and eat regularly, link: https://www.helsinki.fi/en/news/health/searching-for-long-term-success-in-weight-management-forget-dieting-and-eat-regularly
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aplicații care ajută persoanele supraponderale să reziste tentațiilor alimentare
  • Dieta nesănătoasă și mortalitatea din cauze cardiometabolice
  • De ce slăbești atunci când partenerul tău ține dieta?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum