Care este „doza optimă” de exercițiu fizic pentru ameliorarea sănătății cognitive la vârstnici?

©

Autor:

Care este „doza optimă” de exercițiu fizic pentru ameliorarea sănătății cognitive la vârstnici?
Odată cu creșterea speranței de viață, obiectivul medicinei moderne și în special a ramurei sale preventive, este creșterea calității vieții și prevenirea sau cel puțin, încetinirea declinului cognitiv la persoanele vârstnice. Deși la modul generic activitatea fizică regulată este recomndată în acest scop, puține sunt studiile care oferă într-o manieră prescriptivă și practică recomandări privind exercițiile fizice - tipul lor, intensitatea, durata și frecvența activităților fizice - pentru conservarea performanțelor cognitive la vârstnicii sănătoși, cei cu deficit cognitiv sau demență ușoară.

Studiul, o analiză stistematică cuprinzătoare ce a inclus inițial aproximativ 4,600 de studii clinice, a fost publicat în jurnalul online Neurology: Clinical Practice. În total, au corespuns doar 98 de trial-uri clinice, la care au participat peste 11,000 de adulți vârstnici, cu vârsta medie de 73 ani.

Cercetătorii au descoperit că aproape orice formă de exercițiu fizic – variind de la activități aerobice precum mersul pe jos, alergatul, ciclismul, până la excerciții fizice utilizând propria greutate, ridicarea de greutăți, yoga, tai chi etc. și combinații ale acestor intervenții - poate contribui la îmbunătățirea performanței cognitive.

Cumulativ pentru un individ, realizarea a minimum 52 de ore de activitate fizică în sesiuni de o oră într-un interval de 6 luni, a fost asociat cu îmbunătățirea activităților cognitive, implicit creșterea atenției și a vitezei de procesare mentală, la vârstnicii sănătoși și la cei cu deficit cognitiv ușor deopotrivă.

Autorii atrag atenția și asupra unui alt parametru ce vizează stilul de viață activ la persoanele vârstnice și anume, reducerea comportamentelor sedentare în paralel cu creșterea gradului de activitate fizică (durată, intensitate, frecvență) pentru a obține beneficii în ceea ce privește funcția cognitivă la acest segment de vârstă.


Înlocuiește o oră de stat așezat cu o oră de somn sau sport dacă vrei să trăiești mai mult
Surse: Medical Xpress
American Academy of Neurology

Data actualizare: 04-06-2018 | creare: 04-06-2018 | Vizite: 1383
Bibliografie
[1] Researchers determine exercise dose linked to improved cognition in older adults, link: https://medicalxpress.com/news/2018-05-dose-linked-cognition-older-adults.html

[2] Exercise for cognitive brain health in aging-A systematic review for an evaluation of dose, link: https://cp.neurology.org/content/early/2018/05/30/CPJ.0000000000000460
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum