Cât de eficient este sportul în scăderea inflamației cauzate de obezitate

©

Autor:

Cât de eficient este sportul în scăderea inflamației cauzate de obezitate
Diabetul este o afecțiune de sănătate răspândită la nivel mondial care afectează milioane de oameni. Se caracterizează prin creșterea nivelului de glucoză din sânge din cauza rezistenței la insulină sau a producției insuficiente de insulină. Diabetul zaharat gestațional este o afecțiune similară cu diabetul zaharat de tip 2 care apare în timpul sarcinii. Ambele au consecințe grave asupra sănătății umane, ducând la diverse complicații precum accident vascular cerebral, insuficiență renală și boli de inimă. Diabetul tip 2 este influențat de factori precum vârsta, obezitatea, genetica și stilul de viață.
S-a dovedit că activitatea fizică are efecte pozitive asupra diabetului zaharat, iar un studiu recent a investigat dacă poate atenua inflamația legată de obezitate în diabetul gestațional și cel de tip 2. Diabetul zaharat gestațional poate afecta creșterea fetală și crește riscul de obezitate și intoleranță la glucoză la copil în timpul adolescenței. De asemenea, poate crește riscul ca copilul să dezvolte Diabet tip 2 mai târziu în viață. Studiul Hiperglicemia și rezultatul advers al sarcinii (HAPO) a stabilit o legătură puternică între indicele de masă corporală (IMC) mai mare și complicațiile sarcinii.

Activitatea fizică joacă un rol crucial în gestionarea inflamației legate de obezitate în diabet. Exercițiile fizice regulate pot preveni acumularea de citokine proinflamatorii în pancreas și pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Activitatea fizică afectează pozitiv și celulele beta pancreatice, reduce nivelul de glucoză din sânge și crește absorbția și utilizarea glucozei de către mușchi. În plus, pot ajuta la controlul greutății și la îmbunătățirea homeostaziei glucozei la femeile însărcinate cu diabet gestațional.

Diverse forme de activitate fizică, inclusiv exerciții aerobice și de rezistență, precum și activități precum ciclismul staționar, mersul pe jos și aerobic în apă, prezintă efecte pozitive asupra controlului glicemic în diabetul gestațional. O dietă echilibrată și evitarea fumatului scad și mai mult riscul de a dezvolta afecțiunea. În general, activitatea fizică se dovedește a fi o intervenție eficientă în gestionarea complicațiilor legate de diabet și îmbunătățirea sănătății generale.

sursa: News Medical
foto: Proxima Studio / Shutterstock.com

Data actualizare: 07-08-2023 | creare: 07-08-2023 | Vizite: 183
Bibliografie
How effective is physical activity in alleviating obesity-related inflammation in diabetes?, link: https://www.news-medical.net/news/20230801/How-effective-is-physical-activity-in-alleviating-obesity-related-inflammation-in-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au descoperit o nouă modalitate de a stopa inflamația excesivă
  • Inflamația poate fi redusă prin intermediul activității fizice susținute
  • Dieta occidentală poate crește riscul de inflamații
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum