Cât de important este să recunoaștem simptomele unui atac de cord și să acționăm imediat?

©

Autor:

Cât de important este să recunoaștem simptomele unui atac de cord și să acționăm imediat?
Cercetările prezentate la Congresul ESC 2023 de Dr. Kyehwan Kim de la Spitalul Universitar Național Gyeongsang, Republica Coreea, subliniază importanța recunoașterii simptomelor de atac de cord pentru un tratament care salvează vieți. Studiul să a folosit date de la KRAMI-RCC, un registru al pacienților cu infarct miocardic.
Din 11.894 de pacienți cu infarct miocardic din Coreea, doar 52,3% au recunoscut simptomele. În timp ce 92,9% au putut identifica durerea în piept, mai puțin de o treime cunoșteau celelalte simptome, cum ar fi dificultăți de respirație (32,1%), transpirații reci (31,4%), durere radiantă (27,4%), vertij/amețeală/pierderea cunoștinței (7,5%) %) și dureri de stomac (1,3%).

Bărbații, persoanele mai tinere, cei cu studii superioare și cei care locuiesc cu un partener au avut mai multe șanse să recunoască simptomele.

57,4% dintre pacienții care au identificat simptomele au primit tratament în două ore, comparativ cu 47,2% care nu au recunoscut simptomele. Recunoașterea simptomelor s-a corelat cu o rată mai scăzută a mortalității în spital (1,5% față de 6,7%).

Pacienții cu un atac de cord repetat au avut mai multe șanse să recunoască simptomele, dar recunoașterea a fost scăzută în general. În rândul pacienților cu infarct miocardic recurent, rata de recunoaștere a fost de 57,5% pentru cei înrolați anterior în KRAMI-RCC și de 43,2% pentru alții. Doar 14,4% dintre cei care au avut atac de cord pentru prima dată au putut identifica simptomele.

Dr. Kim a subliniat necesitatea educației publice cu privire la simptomele atacului de cord, în special la femei, pacienți în vârstă, cei cu educație scăzută și persoane care trăiesc singure. Recunoașterea simptomelor duce la un tratament mai rapid și la rate de supraviețuire mai bune.

sursa: News Medical

Data actualizare: 24-08-2023 | creare: 24-08-2023 | Vizite: 163
Bibliografie
Recognizing and acting on heart attack symptoms linked to faster treatment, better outcomes, link: https://www.news-medical.net/news/20230822/Recognizing-and-acting-on-heart-attack-symptoms-linked-to-faster-treatment-better-outcomes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea față de starea de sănătate crește riscul de boli cardiovasculare
  • Infarct miocardic sau stop cardio-respirator?
  • Tratamentul timpuriu al durerii în piept poate salva vieți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum