Cazurile de cancer sunt in crestere, iar principalul vinovat este stilul de viata modern

Data publicării: 09-08-2007

/Daily Mail/ Londra

  Consumul de bauturi alcoolice in exces, expunerea indelungata la soare si caldura excesiva sunt responsabile pentru cresterea masiva a numarului de cazuri de cancer, avertizeaza expertii.
    Un raport socant realizat de organizatia Cancer Research din Marea Britanie face lumina asupra cauzelor letale ale stilului de  viata modern, tot mai hedonist, se indica intr-un editorial aparut in cotidianul britanic The Daily Mail. 
    Cazurile de cancer bucal, asociate cu bautul si fumatul, au crescut cu aproape 25 la suta, in timp ce cele de melanom malign – cea mai periculoasa forma de cancer al pielii – au crescut cu 43 la suta, ca urmare a neglijarii indicatiilor de a nu sta la soare fara protectie.
    Potrivit raportului, si numarul cazurilor de cancer de rinichi, intalnit indeosebi la fumatori si la supraponderali, este de asemenea in crestere, in timp ce numarul cazurilor de cancer de col uterin, cauzate tot de obezitate, au crescut cu o cincime.
    Cancer Research UK este insa de parere ca pana la jumatate din decesele provocate de aceste forme de cancer ar fi putut fi evitate, daca respectivii bolnavi ar fi dus o viata cumpatata.
    "In timp ce incidenta unor tipuri de cancer a scazut in ultimii 10 ani, in cazul altor forme, numarul cazurilor este in crestere; multe din aceste cazuri ar fi putut fi evitate daca oamenii evitau expunerea excesiva la soare, fumatul, obezitatea si consumau mai putin alcool”, sustine Lucy Morrish, de la Cancer Research UK.
    Melanomul malign este in momentul de fata cea de-a saptea cea mai comuna forma de cancer, cu in cea mai rapida crestere in Europa.
    In 2004, spre exemplu, 8.939 de britanici au fost depistati cu aceasta forma de cancer spre deosebire de doar 5 .783 in 1995. Desi intalnita mai des in randul femeilor, aceasta boala de piele a ajuns sa afecteze ambele sexe. De la jumatatea anilor 90, incidenta cancerului de piele s-a triplat in cazul barbatilor si s-a dublat in cazul femeilor.
    "Expunerea la radiatiile ultraviolete reprezinta principala cauza a cancerului de piele. O mare parte din aceste cazuri puteau fi prevenite daca oamenii s-ar fi protejat de soare si ar fi avut grija sa nu se arda”, explica Sara Hiom, de la Cancer Research UK, exprimandu-si ingrijorarea pentru numarul mare de cazuri de melanom malign.
    Femeile din clasa de mijloc sunt de 2,5 ori mai predispuse sa faca cancer de piele decat cele din clasa muncitoare. In ceea ce priveste cancerul bucal, cele mai multe cazuri apar la cei care fumeaza, mesteca tutun si beau in mod regulat alcool, in conditiile in care, desi numarul de fumatori este in scadere, consumul excesiv de alcool este in crestere.
    In Marea Britanie, numarul persoanelor diagnosticate cu cancer bucal a crescut cu 23 la suta in ultimii 10 ani, de la 3.696 de cazuri in 1995 la 4.769 in 2004.
    De asemenea, organizatia a indicat drept extrem de ingrijoratoare cresterea cu 21 de procente a cazurilor de cancer de col uterin in Marea Britanie, de la 5.018  in urma cu 10 ani, la 6.438 azi.
    Femeile obeze sau supraponderale risca de doua ori mai mult sa fie diagnosticate cu aceasta boala decat cele cu greutate normala. De vina este nivelul peste normal de estrogen din corpul femeilor supraponderale aflate in perioada de post-menopauza.
    Obezitatea si fumatul cresc si riscul de cancer de rinichi, aflat in crestere cu 14 procente.
    Colin Waine de la National Obesity Forum, este de parere ca ”aceste date arata consecintele complexe ale obezitatii, care nu se limiteaza doar la diabet, boli de inima, accidente cerebrale sau anumite forme de cancer”.
    "Asemenea cancerului de col uterin, obezitatea este legata de cancerul de san post-menopauzal, de cancerul de colon, de duct biliar si de cel pancreatic”."Aceste cifre nu pot evolua decat in mai rau daca nu punem capat obezitatii”, adauga el.
    Potrivit lui Frank Soodeed de la organizatia Alcohol Concern, "guvernul estimeaza ca pe an 5.000 de oameni mor de forme de cancer cauzate de consumul de alcool”.
    Pentru purtatorul de cuvant al Liberal Democratilor pe probleme de sanatate, Norman Lamb, raportul necesita luarea de masuri.
    "Este o dovada in plus ca incapacitatea de a aborda probleme de sanatate publica presante acum poate avea consecinte serioase mai tarziu”, sustine acesta, subliniind ca  aceste probleme ar trebui sa fie o prioritate pentru sectorul national de sanatate al secolului al XXI-lea.
    "Vedem o intreaga generatie de tineri care cresc cu probleme legate de greutate si de alcool”, sustine el.
    Per total, numarul celor care au fost diagnosticati cu diferite forme de cancer a crescut usor, cu 2,1 procente fata de un numar de 284.560 de cazuri in 2004.
    Cu toate acestea, rata mortalitatii scade, iar numarul pacientilor diagnosticati cu cancer care au trait peste cinci ani de la stabilirea diagnosticului a crescut de la 40 la 50 de procente. Cele mai raspandite forme de cancer - mamar, de plamani, de intestin si de prostata -  reprezinta aproape jumatate din numarul cazurilor de cancer. Cancerul de prostata se situeaza pe locul a doilea, ca numar de cazuri, dupa melanomul malign. Pe de alta parte, sustine raportul, cresterea de 39 de procente a cazurilor de cancer de prostata pe parcursul a 10 ani nu ar fi cauzata de factori de risc ce se pot preveni, ci de o detectare mai buna acestei boli cu ajutorul testarii cu antigen specific prostatic. 
    Cea de-a treia mare crestere - de 33, 5 de procente - este cea a mezoteliomului (cancerul de pleura). Acest tip de cancer al tesuturilor este legat de expunerea la azbest in sectorul industrial, material a carui folosire este interzisa acum in Marea Britanie.
    Expertii prezic ca mezoteliomul pleural va cunoaste o crestere intre 2010 si 2015, dupa care va scadea rapid.
    A existat o crestere similara, de 33,4 procente, in cazul cancerului de ficat, legat partial de consumul de alcool si cu virusii hepatitei B si C.
    Numarul de cazuri de cancer mamar a crescut cu 11 procente, in conditiile in care obezitatea creste riscul acestei boli la femeile in post-menopauza cu 40 la suta.
    Datele raportului au inclus si cateva vesti bune. Numarul cazurilor de cancer cervical a scazut cu 24 la suta in urma unui program national de monitorizare. De asemenea, numarul cazurilor de cancer de plamani continua sa scada, in special la barbati, pe masura ce din ce in ce mai multi fumatori renunta la acest obicei.


Sursa: Rompres, 09-08-2007, Vizualizari 1813
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.