Ce atitudine adoptă femeile însărcinate în fața diagnosticului de diabet gestațional

©

Autor:

Ce atitudine adoptă femeile însărcinate în fața diagnosticului de diabet gestațional
Un studiu calitativ a avut ca obiectiv înțelegerea atitudinile femeilor care au fost diagnosticate recent cu diabetul gestațional față de schimbările de stil de viață necesare, în special în ceea ce privește dieta și exercițiul fizic.

Diabetul gestațional (GDM) este o formă de diabet care apare în timpul sarcinii și care poate fi controlată prin schimbarea stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiul fizic. Este o afecțiune temporară care, în cele mai multe cazuri, dispare după naștere. GDM poate fi diagnosticat prin testarea glicemiei în timpul sarcinii. Femeile care au GDM au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață, precum și un risc mai mare pentru copilul lor de a fi supraponderal sau de a dezvolta sindrom metabolic.

32 de femei au luat parte la studiu, dintre care 18 au fost intervievate în timpul sarcinii și 14 în salonul postnatal după naștere. Majoritatea femeilor au crezut că dieta lor era sănătoasă, dar după diagnostic și participarea la cursuri de educație pentru stil de viață, au putut vedea cum ar putea să-și îmbunătățească dieta, în special în ceea ce privește controlul porțiilor.

Principalii factori care au facilitat modificările în stilul de viață au fost sprijinul din partea partenerului și/sau familiei și preocuparea pentru binele fătului. Timpul, comoditatea și lipsa de conștientizare educațională au fost bariere comune pentru alimentația sănătoasă. Spre deosebire de schimbările dietetice, exercițiul fizic era considerat o „corvoadă” în gestionarea GDM și era puțin probabil să fie continuat pe termen lung. Sfaturile practice oferite de participanți pentru alte femei cu GDM au inclus organizarea, abordările realiste și lipsa auto-vinovăției.

Opiniile femeilor sunt cruciale pentru a oferi clinicienilor o înțelegere cuprinzătoare și holistică a managementului bolii. Implicarea femeilor în deciziile de îngrijire personală și împuternicirea femeilor pentru a-și gestiona propria sănătate sunt factori cheie la schimbarea comportamentului pe termen lung, precum și la furnizarea de servicii și la implementarea politicilor de sănătate.

sursa: News Medical
foto: Dragana Gordic/Shutterstock

Data actualizare: 13-01-2023 | creare: 13-01-2023 | Vizite: 284
Bibliografie
S. Smyth, K. Mulligan, E. Rutter, L. Harrington, M. Hatunic & M. F. Higgins (2023) Attitudes of women with gestational diabetes toward diet and exercise: a qualitative study, The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, 36:1, DOI: 10.1080/14767058.2022.2155045
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Diabetul gestațional asociat cu depresia, atât la începutul sarcinii, cât și după naștere
  • Riscul de diabet gestațional este mai crescut dacă perioada de concepție este iarna
  • Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum