Ce beneficii oferă spațiile verzi, copacii și pădurile pentru sănătatea oamenilor - raport științific

©

Autor:

Ce beneficii oferă spațiile verzi, copacii și pădurile pentru sănătatea oamenilor - raport științific
O echipă de oameni de știință internaționali a evaluat dovezile științifice globale ale numeroaselor beneficii pe care pădurile, copacii și spațiile verzi le au asupra sănătății umane. Rezultatele acestei evaluări cuprinzătoare sunt prezentate într-un raport major al Programului Global Forest Expert Panels (GFEP) al Uniunii Internaționale a Organizațiilor de Cercetare Forestieră (IUFRO), intitulat „Forests and Trees for Human Health: Pathways, Impacts, Challenges and Response Options".
Raportul evidențiază numeroasele beneficii pentru sănătatea fizică, mentală, socială și spirituală asociate pădurilor și spațiilor verzi, care au efecte pozitive asupra dezvoltării neurologice la copii, diabet, cancer, depresie, tulburări legate de stres, îmbătrânire cognitivă și longevitate și sunt esențiale pentru îmbunătățirea interacțiunilor sociale, recreere și relaxare.

Raportul subliniază, de asemenea, că 24% dintre decesele globale (și 28% dintre decesele copiilor sub cinci ani) se datorează factorilor negativi de mediu, cum ar fi poluarea aerului și evenimentele meteorologice extreme, iar moartea prematură și bolile ar putea fi prevenite prin medii mai sănătoase la nivel mondial. Pădurile, copacii și spațiile verzi oferă medii mai sănătoase și numeroase bunuri și servicii, inclusiv medicamente, alimente hrănitoare și alte produse forestiere care nu sunt lemnoase, care contribuie la sănătatea umană. Raportul subliniază că plantele medicinale, care sunt deosebit de importante pentru popoarele indigene și comunitățile locale, oferă îngrijire medicală de bază pentru 70% din populația lumii.

În plus, pădurile, copacii și spațiile verzi contribuie la reducerea efectelor negative asupra sănătății ale schimbărilor climatice, în special în orașe, unde au un efect de răcire semnificativ, care este deosebit de important deoarece sunt așteptate valuri de căldură mai frecvente, crescând considerabil riscul de stres termic și insolație. Totuși, raportul recunoaște, de asemenea, că există efecte negative care trebuie luate în considerare și atenuate, cum ar fi alergiile, bolile transmise de animale sau calitatea redusă a aerului din cauza incendiilor forestiere, de exemplu.

Factorii de decizie ar trebui să promoveze și să îmbunătățească rezultatele pozitive privind sănătatea pădurilor și a copacilor, minimizând și gestionând impactul potențial negativ, în special asupra populațiilor vulnerabile. Sunt necesare acțiuni urgente pentru a aborda tendințele și provocările globale negative, inclusiv schimbările climatice și pandemiile, care modifică și intensifică importanța relațiilor dintre pădure și sănătatea umană. Perturbațiile de mediu și climatice au dus, de asemenea, la o creștere a bolilor care pun viața în pericol, cum ar fi Ebola sau gripa aviară. Se estimează că schimbarea utilizării terenurilor a provocat apariția a peste 30% din noile boli începând cu 1960. Prin urmare, este esențial să se îmbunătățească înțelegerea rolului naturii în furnizarea de beneficii oamenilor și, în consecință, a rolului pe care distrugerea naturii îl are în creșterea pericolelor pentru sănătate.

sursa: News Medical

Data actualizare: 22-03-2023 | creare: 22-03-2023 | Vizite: 474
Bibliografie
Scientists assess the benefits offered by forests, trees and green spaces for human health, link: https://www.news-medical.net/news/20230321/Scientists-assess-the-benefits-offered-by-forests-trees-and-green-spaces-for-human-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: