Ce gust are numele tău? O femeie din Marea Britanie îți poate oferi răspunsul

©

Autor:

Ce gust are numele tău? O femeie din Marea Britanie îți poate oferi răspunsul

Descrisă pentru prima oară spre finalul secolului al XVII-lea, sinestezia este o condiție medicală nu tocmai obișnuită în care unul dintre simțuri poate fi perceput prin intermediul unui alt simț. Persoanele care suferă de sinestezie pot corela în mod simultan două sau mai multe simțuri, ceea ce le permite, de exemplu, să asocieze un anumit număr sau o anumită literă cu un miros sau cu o culoare. De asemenea, aceștia pot să asocieze o culoare cu un sunet sau un sunet cu un anumit miros.

 

O femeie din Regatul Unit, pe numele său Julie McDowall, care suferă de o formă distinctă de sinestezie, a reușit să atragă atenția a mai bine de două mii de persoane cu propunerea ei cel puțin bizară. Aceasta s-a oferit să le spună tuturor urmăritorilor săi din mediul online ce gust și ce miros au numele lor. Femeia, originară din Glasgow, a primit mesaje nu doar din partea celor care își doreau să afle gustul sau mirosul numelui lor, ci și de la alte persoane care se confruntă cu această bizară condiție medicală. Unul dintre urmăritorii săi, Sarah Kendzior, o tânără scriitoare originară din Saint Louis, a mărturisit faptul că suferă de sinestezie și că abia la vârsta de 12 ani a realizat acest lucru. Adesea nediagnosticată, sinestezia ar putea afecta la momentul actual aproximativ 4% din populația globală, conform unor studii publicate de-a lungul ultimilor cinci ani.

 

Majoritatea răspunsurilor oferite de către britanică sunt unele hilare, numele de Duncan fiind asociat de aceasta cu un râgâit apărut după consumul unor chipsuri de bacon afumat. În anumite cazuri, alimentele asociate nu erau comestibile, ca de exemplu o rață de cauciuc înmuiată în oțet. Pentru Luke, unul dintre urmăritorii săi, tânăra a realizat asocierea numelui cu mirosul unui cap de șarpe decapitat. Julie a oferit asocieri ale numelor și cu obiecte vestimentare, numele de Cynthia fiind asociat cu o rochie cu broderie cu mărgele, precum rochiile purtate de către Elisabeta I a Angliei. Numele de Iisus are, conform acesteia, gustul bomboanelor cu cereale și ciocolată Maltesers.

Sursa: IFLScience


Data actualizare: 15-01-2021 | creare: 03-05-2019 | Vizite: 1277
Bibliografie
A Woman With Synesthesia Is Telling Everyone What Their Names Taste Like, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/a-woman-with-synesthesia-is-telling-everyone-what-their-names-taste-like/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sinestezia
  •