Ce se intampla in cadrul sedintelor de terapie psihologica? Un articol sincer si transparent!

©

Autor:

Ce se intampla in cadrul sedintelor de terapie psihologica? Un articol sincer si transparent!

Imi place sa scriu articole pentru a aduce oamenilor imaginea din cabinet chiar in fata lor, cand stau si se informeaza (asa cum facem toti cand avem de luat o decizie importanta, care ne poate schimba viata). Articolul acesta este pentru tine, cel ce doresti o noua perspectiva a vietii tale, sa descoperi noi resurse insa nu stii exact ce fel de specialist te-ar putea ajuta si cum o va face practic.

Vreau sa subliniez inca de la inceput ca in acest domeniu inca exista anumite mituri, izvorate din faptul ca in Romania exista inca o mentalitate invechita, care e adevarat se schimba usor usor. De exemplu, as vrea sa punctez de la inceput faptul ca Psihologul este diferit de psihiatru pentru ca in primul rand nu are perspectiva „repararii unui om bolnav”, ci mai degraba sa il faca si mai bine functional pe un om sanatos psihic. Si pe langa a-l face functional social si relational, sa il ajute sa se simta mai bine in pielea lui, cu ceea ce el este si cu emotiile pe care le traieste in anumite contexte/ perioade de viata. E adevarat ca psihiatria poate merge mana in mana cu psihologia, acolo unde este nevoie si de tratament eu recomand cu incredere. Insa intotdeauna eu vad partea sanatoasa din om si nu diagnosticul pus, daca are vreunul.

Pe langa aceasta mentalitate exista multi oameni deschisi la minte si perfect functionati (unii cu pozitii inalte la serviciu) care apeleaza la psihoterapeut si obtin rezultatele dorite, insa adesea ei nu povestesc celorlati ca au trecut pe la cabinetul unui psiholog caci considera asta un lucru personal, o ora doar a lor despre care nu au de ce sa dea explicatii si atunci ramane in intimitatea lor.
 
Decizia de a merge la terapeut este una matura, a asumarii responsabilitatii pentru ceea ce putem intr-adevar schimba in mai bine, automat ca aceasta nu va fi luata de oameni incapabili, de aceea eu am un mare respect pentru toti clientii mei si pentru fiecare in parte. Respect povestea sa de viata si deciziile luate la acel moment. Trairile din prezent si modul sau de a face fata stresului. Respect solutiile adoptate si lucrez pe ceea ce clientul are nevoie si solicita. Uneori descopar cu clientul zone noi de interes si o data ce acesta imi confirma verbal ca isi doreste si poate gasi rezolvarea lucrand pe aceasta zona, trecem la treaba.

Practic acest proces inseamna: crearea relatiei client -terapeut, adica: invit clientul sa isi aleaga un loc in cabinet, sa imi adreseze intrebari daca are vreo curiozitate si sa imi prezinte situatia sa de viata. Sunt rabdatoare sa cunosc detaliile importante pentru acesta si sa aflu evenimentele de viata care au legatura cu problema pe masura ce este pregatit sa mi le dezvaluie. S-ar putea ca in prima sau a doua sedinta sa nu se intample asta, pentru ca unele lucruri pot fi foarte fine sau dureroase si clientul are nevoie sa prinda incredere. Asa ca in niciun caz nu fortez lucrurile. La finalul primei sedinte agreez cu clientul cum il poate ajuta practic acest proces in care a intrat, ce presupune pe mai departe, ii spun cum vom lucra si il intreb cum a fost pentru el aceasta experienta.

In cazul in care clientul stie de la inceput foarte clar ceea ce vrea si are nevoie si imi expune zona din viata sa unde nu reuseste sa gaseasca o solutie (desi in multe alte zone se descurca foarte bine) putem trece mai rapid la planul de actiune. Pe langa discutiile terapeutice, diferite in mod evident de discutiile cu un prieten, apelez la diverse tehnici pentru a atinge mai usor scopul propus, cum sunt de exemplu fisele de lucru, monitorizarea evolutiei si temele pentru acasa. Totul agreat de client, bineinteles. Daca ceva nu i se potriveste, il invit sa ma anunte pentru ca de fiecare data la finalul sedintei eu cer un feedback sincer care ajuta enorm procesul terapeutic. Sunt un terapeut cald, deschis si flexibil, tot ceea ce cer este seriozitate.

Puteti citi mai multe articole despre Cum sa ne alegem un terapeut bun? Ce presupune o prima sedinta de terapie? si multe alte idei valoroase aici: psihoterapeut-bucuresti.com
Emi Ghinea - psihoterapeut individual, de cuplu si copii, tel 0799976038

Data actualizare: 30-08-2017 | creare: 30-08-2017 | Vizite: 2359
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: