Inseminarea artificiala

©

Autor: Redacția ROmedic

Inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala este o procedura care contribuie la tratarea unor tipuri de infertilitate atat la femei cat si la barbati. Aceasta tehnica presupune inserarea spermei direct in colul uterin (cervix), trompele uterine sau uterul femeii. Astfel, calatorita spermatozoizilor devine mai scurta, iar acestia depasesc eventualele obstacole. In cazurile fericite, inseminarea artificiala face posibila sarcina atunci cand inainte nu era. Inseminarea intrauterina (IUI), in care sperma este plasata in uter, este cea mai comuna forma a inseminarii artificiale.

Desi numarul sarcinilor ca urmare a inseminarii intrauterine nu este la fel de mare ca in cazul altor tehnici mai avansate, aceasta procedura are un avantaj: este o procedura simpla, care nu prezinta efecte adverse. Din acest motiv, medicul o poate recomanda drept o forma initiala a tratamentului infertilitatii.

In ce consta inseminarea artificiala?

Inseminarea artificiala trebuie sa se produca in timpul ovulatiei. Pentru aceasta, medicul foloseste teste de ovulatie, ecografii sau analize ale sangelui.

 

Cand ai ajuns in faza ovulatiei, partenerului tau i se va cere o mostra de sperma. Medicul recomanda o perioada de abstinenta sexuala de doua pana la cinci zile pentru a avea un numar mai mare de spermatozoizi. In interval de o ora de la ejaculare, sperma trebuie sa fie „tratata” intr-un laborator, pentru a indeparta substantele chimice ce pot dauna femeii si pentru a creste sansele de reusita a inseminarii. „Tratarea” consta in adaugarea unei substante chimice inofensive care separa spermatozoizii mobili de cei imobili, dupa care se foloseste o centrifuga pentru recoltarea celor mai activi spermatozoizi.


Sperma este apoi plasata intr-un tub ingust numit cateter si introdusa prin vagin si cervix in uter. Inseminarea artificiala este o procedura scurta, relativ nedureroasa, pe care femeile o considera asemanatoare testului Papanicolau. Unele femei au crampe in timpul procedurii si observa sangerari usoare dupa. Imediat dupa incheierea procedurii, medicul iti va recomanda sa stai intinsa 15-40 minute, dupa care iti vei putea relua activitatile.

 

In unele cazuri, medicul iti va administra medicamente pentru fertilitate (Clomid) pentru stimularea superovulatiei (ovulatia cu ovule multiple) inainte de a fi supuse inseminarii artificiale.

Ce tipuri de infertilitate pot fi tratate prin inseminare artificiala?

Inseminarea artificiala poate fi utilizata pentru numeroase tipuri de infertilitate. Este un tratament frecvent pentru infertilitate in cazul barbatilor care au un numar scazut de spermatozoizi (oligospermie) sau atunci cand acestia nu sunt suficient de puternici pentru a trece prin cervix si a ajunge la trompele uterine. Inseminarea artificiala este uneori o optiune si pentru femeile care sufera de endometrioza sau de alte anomalii ale sistemului reproductiv.

Femeile al caror mucus cervical este vascos sunt de asemenea candidate pentu inseminarea artificiala. La aceste femei, mucusul care inconjura colul uterin impiedica patrunderea spermei in uter si trompele uterine. Prin inseminarea artificiala, sperma trece de mucusul cervical. Medicii mai recomanda inseminarea artificiala si in cazurile de infertilitate a caror cauza nu poate fi precizata.

Sansele de reusita ale inseminarii artificiale

Succesul acestei proceduri variaza. Factorii care reduc sansele de reusita a inseminarii artificiale sunt:

  • Varsta inaintata a femeii
  • Calitatea slaba a ovulelor
  • Calitatea slaba a spermatozoizilor
  • Endometrioza
  • Afectarea severa a trompelor uterine (de obicei in urma unei infectii cronice)

 

Inseminarea artificiala nu functioneaza in toate cazurile. Unele cupluri reusesc sa conceapa un copil cu ajutorul acestei tehnici dupa mai multe incercari, altele in schimb nu reusesc niciodata. Procedura de inseminare artificiala se efectueaza cel putin de 3-6 ori inainte de a trece la alte forme de tratament. Daca nu are succes, nu te speria. Mai poti incerca si alte tehnici: fertilizarea in vitro cu ovulele tale sau cu ovulele unei donatoare.


Data actualizare: 21-05-2014 | creare: 31-01-2007 | Vizite: 32110
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum