Cel mai bun remediu pentru bolnavii de diabet, um mod de viata sanatos

Data publicării: 16-03-2010

Aplicarea de tratamente mai severe pentru controlul diabetului si reducerea riscurilor cardio-vasculare care insotesc aceasta boala nu are un efect prea mare, potrivit rezultatelor mai multor teste clinice publicate duminica, 14 martie, informeaza agentia AFP. In schimb, cel mai bun remediu este un mod de viata sanatos, conform acelorasi teste.
Diabetul de tip 2 (non insulino-dependant) 'afecteaza 200 de milioane de persoane din lumea intreaga si mareste de doua pana la patru ori riscul de boli cardiovasculare', subliniaza doctorul Henry Ginsberg, profesor de medicina la Universitatea Columbia (New York).
Doctorul Ginsberg este autorul unuia din studiile clinice prezentate la cea de-a 59-a conferinta anuala a American College of Cardiology (ACC), care a reunit week-end-ul trecut, la Atlanta (Georgia, sud), aproximativ 30.000 de cardiologi, cercetatori si reprezentanti ai laboratoarelor farmaceutice.
Unul din aceste teste clinice, efectuat pe un grup de 5.500 de diabetici, a relevat ca alimentarea colesterolului bun (HDL) cu fibrate, in plus fata de tratamentul normal de reducere a colesterolului rau (LDL) cu statine, nu a dus la diminuarea riscului de infarct sau de atacuri cerebrale.
Un al doilea studiu realizat pe 5.000 de diabetici, care aveau hipertensiune, a dus la scaderea tensiunii arteriale sistolice, la jumatate dintre acestia, sub nivelul considerat normal, 120 de milimetri, in timp ce ceilalti au fost supusi unui tratament normal de mentinere a tensiunii sub 140 mm.
In cele doua cazuri, un nivel mai ridicat de colesterol bun si reducerea drastica a tensiunii nu au avut niciun efect in ceea ce priveste scaderea riscului cardio-vascular al acestor diabetici.
Diabetul este a saptea cauza a mortalitatii in Statele Unite si 65% din aceste decese sunt de origine cardiovasculara.
Aceste doua teste clinice au fost efectuate in cadrul unui mare studiu intitulat ACCORD (Action to Control Cardiovascular Risk in Diabetes), finantat in primul rand de Institutele nationale americane pentru sanatate (NIH). ACCORD a recrutat in total peste 10.000 de diabetici, cu varste cuprinse intre 40 si 79 de ani din Statele Unite si Canada.
Un alt test clinic prezentat duminica la Atlanta, denumit INVEST (International Verapamil SR-Trandolapril), care a vizat 6.400 de pacienti diabetici suferind deja de o boala cardiovasculara, a aratat ca o scadere excesiva a tensiunii arteriale sistolice sub 115 mm ar putea creste mortalitatea.
Un studiu facut public la Atlanta a aratat, spre surprinderea cardiologilor, ca antidiabeticul Starlix din grupul farmaceutic elvetian Novartis nu a dus la controlul evolutiei bolii pentru cei mai grav bolnavi.
Acelasi test clinic arata ca Diovan, un anti-hipertensiune, vandut tot de Novartis, si testat singur sau in combinatie cu Starlix sau cu un placebo, nu a redus incidenta cardiovasculara la acesti diabetici. Acest test, denumit Navigator, a fost efectuat pe 9.306 de persoane din 40 de tari, intr-un interval de cinci ani.
'Ceea ce este interesant, in ceea ce priveste Starlix, efectele au fost chiar contrare asteptarilor', a afirmat doctorul Robert Califf de la Facultatea de Medicina de la Universitatea Duke din Durham (Carolina de Nord).
Acest ultim studiu a aratat in primul rand ca un mod sanatos de viata 'ramane cea mai buna metoda de prevenire a diabetului la persoanele cu risc mare de imbolnavire', a precizat Rury Homan, profesor de medicina la Universitatea Oxford din Regatul Unit.
Toti participantii la Navigator au fost obligati sa faca exercitii fizice in mod regulat, sa manance fara grasimi si sa slabeasca, ceea ce dovedeste inca o data efectele benefice ale unui mod de viata sanatos.
Sursa: Agerpres, 16-03-2010, Vizualizari 521
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.