ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Acupunctură Acupunctură Bucuresti

ACUPUNCTURA-ce este si cand ne este utila

Autor: dr.Irina Vornicu
Acupunctura este parte a Medicinei Traditionale Chineze, alaturi de dieta, masaj, tai qi si qi gong. Cu o vechime de cateva mii de ani, era mai intai de toate o medicina preventiva. Doctorul acupunctor avea rolul de a mentine oamenii sanatosi si de a preveni imbolnavirile. In China oamenii obisnuiau sa mearga la acupunctor la schimbarea anotimpurilor, in special toamna si primavara, pentru a ajuta organismul sa se adapteze noilor conditii.

Acupunctura se adreseaza partii energetice a corpului, stiind ca circulatia energiei in corp are trasee distincte numite meridiane, ce pot fi uneori « blocate » ca urmare a unor factori patogeni .
Acestia sunt : interni- emotiile foarte intense sau cu durata prea mare in timp ; externi-climatici: frig, vant, caldura, uscaciune; dieta gresita, otravuri, paraziti, efort fizic excesiv sau lipsa lui, traumatisme.

Inteparea nedureroasa a punctelor specifice, cu ace foarte subtiri, are ca scop deblocarea acestor circuite energetice pentru ca organismul sa isi reia functiile fiziologice.

Afectiuni in care acupunctura se dovedeste utila, sunt multe, enumeram cateva:

- dureri -de diferite etiologii, musculo-scheletice, de cap, ceafa, gat, umar, sold, spate, genunchi, gambe, brate etc, incluse in diagnostice alopate precum: sciatica, lombosciatica, spondiloza, spondilita, periartrita scapulo-humerala, artritre , artroze, reumatism, nevralgie Arnold, cefalee, migrene

- tulburari endocrine - probleme ale ciclului menstrual-dureri menstruale, de cap, de burta; ciclu neregulat, cu cantitate prea mare sau prea mica, cheaguri;
- tulburari de menopauza,bufeuri;
- infertilitate,
- tiroidite, hipertiroidie, hipotiroidie, microadenoame hipofizare, etc


- in sfera digestiva -balonari, arsuri , hiperaciditate, dureri, reflux gastroesofagian, constipatie, incluse diagnostice alopate precum: colon iritabil, ulcer gastric, duodenal, constipatie, dischinezie biliara ;

-in sfera sistemului nervos: anxietate, insomnie, sindrom neurovegetativ

Acupunctura este utila si in
- recuperarea posttraumatica, postoperatorie, postaccident vascular cerebral (impreuna cu kinetoterapia)
- pentru ameliorarea starii generale si evitarea complicatiilor in bolile cronice, precum diabetul zaharat , hipertensiunea arteriala etc.

Un tratament contine minim10-14 sedinte de acupunctura cu o frecventa de 2-3 pe saptamana chiar daca simptomele se amelioreaza sau dispar din primele sedinte, pentru a stabiliza rezultatul.