Centru Medical Integrat | Supraspecializat în Prevenția, Diagnosticul și Tratamentul Cancerului de Sân

©

Autor:

Centru Medical Integrat | Supraspecializat în Prevenția, Diagnosticul și Tratamentul Cancerului de Sân
Advertorial oferit de Centromed Oncosan

Centru Medical Integrat | Supraspecializat în Prevenția, Diagnosticul și Tratamentul Cancerului de Sân
Cluj-Napoca | Strada Octavian Goga Nr.35 | +4 0725 223 656 | www.centromedoncosan.ro

De 15 ani în Cluj-Napoca, Centromed Oncosan oferă circuitul terapeutic complet pacienților oncologici, din țară și din străinătate.

Din dorința de a practica actul medical la cel mai înalt nivel, pentru obținerea diagnosticului de certitudine în cancerul de sân, colaborăm cu medici specializați în Oncologie Medicală, Senologie și Imagistică Medicală precum și cu laboratoare performante care ne furnizează rezultatele probelor în cel mai scurt timp.

În anumite cazuri, în urma consultului senologic, efectuat de către medicul oncolog specializat în Senologie, se recomandă puncția biopsie mamară ecoghidată.

Această intervenție se realizează  în cadrul clinicii noastre, în condiții de maximă siguranță, pacienții având acces la rezultate cel mai devreme la 5 zile lucrătoare ulterior prelevării probelor.

Puncția biopsie mamară ecoghidată și circuitul pacientului

Puncţia biopsie mamară eco-ghidată este o manoperă minim invazivă prin care se prelevă câteva probe de ţesut tumoral în vederea analizei histopatologice și imunihistochimice pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine pe baza căruia se stabileşte tratamentul.

Candidatele pentru biopsie sunt pacientele cu noduli mamari suspecţi (BIRADS 4 si 5), identificați în urma unui consult oncologic și vizibili prin tehnica ecografica.

Procedura se realizează ȋn condiţii de “mică chirurgie”, ȋn anestezie locală cu Xilină, similară anesteziei de la cabinetul stomatologic, iar cu ajutorul unui ac de 10 mm lungime si 14G grosime, ataşat la un aparat medical cu declanşare automată, se obţin 3-5 fragmente de 15-22 mm lungime, de formă cilindrică (materialul prelevat este închis etanş ȋn interiorul acului şi nu există riscul de diseminare a celulelor tumorale pe traiectul de puncţie).

Procedura durează ~20 minute, incizia la piele este de mici dimensiuni (2-3 mm), necesită doar aplicarea unei presiuni locale timp de 15 minute şi pansament local de tip plasture pentru 1-2 zile.

Poate să apară la câteva zile un mic hematom local (o “vânătaie”) la locul de puncţie.

Durerea în timpul şi după puncţie este minimă, fiind descrisă ca un disconfort de către majoritatea pacientelor.

Este permis consumul de alimente pre/postprocedural şi nu sunt restricţii de mişcare a braţelor după puncţie (ex. : pacienta poate să conducă maşina).

Principalele contraindicaţii sunt alergia la substanţa de anestezie locală şi tratamentul anticoagulant, se va sista administrarea acestuia cu 5 zile ȋnainte, la indicaţia medicului curant.

Se pot realiza două sau mai multe puncţii biopsie ȋn aceeaşi şedinţă, uneori puncţia tumorii principale fiind completată de puncţia biopsie a ganglionului suspect din axilă.

Ȋn plus, sub ghidaj ecografic, este posibilă efectuarea puncţiei aspirative, prin care, sub anestezie locală, se aspiră lichid din interiorul leziunilor chistice sau a celor suspecte cu componentă chistică, iar materialul recoltat se trimite pentru analiză citologică sau bacteriologică dacă e cazul.

Rezultatul anatomopatologic complet se obţine ȋn ~2 săptămâni, iar cel parţial, descrierea tipului de celule,  ȋn câteva zile.

La primirea rezultatului, pacienta revine la medicul oncolog în vederea stabilirii tratamentului.

Pentru informații și întrebări, vă stăm la dispoziție!
Echipa medicală,
Centromed Oncosan

Data actualizare: 01-02-2021 | creare: 01-02-2021 | Vizite: 210
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: