ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină alternativă și naturistă Medicină alternativă și naturistă Bucuresti

Indicatiile acupuncturii in depresia anxioasa si atacurile de panica

Autor: dr.Radu Monica.

In prezent a crescut frecventa cu care se intalnesc tulburarile anxioase la tineri si de aceea tratarea si prevenirea acestora este un subiect de larg interes.
Depresia anxioasa este reprezentata de simptome dezadaptative fara cauze organice, determinate de obicei de stres. Acuzele cele mai commune sunt: Anxietate, astenie, insomnie, irascibilitate uneori compulsii sau somatizare, tremuraturi, hiperventilatie, dureri toracice, palpitatii, senzatie de “nod in gat”, cefalee, preocupare excesiva pentru functiile corporale.


Cauze :
-stres (munca sau lipsa ei, mediu familial ostil)
-evenimente de viata

 

Din punct de vedere al diagnosticului acupunctural acestea sunt tulburari energetice cu deficit sau exces in special al meridianelor Ficat, Cord, Rinichi. Tratarea acestor dezechilibre este un proces care necesita colaborarea intre medic si pacient. Acupunctura este deosebit de eficienta si are avantajul ca este lipsita de efecte secundare. In managmentul stresului ar trebui sa fie unul din tratamentele de prima intentie deoarece se adreseaza pacientului ca un intreg si moduleaza descarcarea de neuromediatori implicati in procesele psihoemotionale. Cresterea gradului de toleranta la stes este de asemenea benefic si se realizeaza prin tehnici de relaxare si rechilibrare energetica.

 

Daca tousi manifestarile sunt de intenstiate mare si pacientul trebuie tratat cu anxiolitice, acupunctura poate ajuta la potentarea eficientei medicamentelor astfel incat sa fie necesare doze minime ale acestora si, de asemenea, acupunctura este eficienta in cursul procesului de renuntare la anxiolitic.

 

Se poate recurge la acupunctura somatica, in cure de cate 10 sedinte, dublata de auriculoterapie (acupunctura urechii) cu ace speciale care raman pe urechie cateva zile. Un tratament complementar cu remedii homeopate este uneori indicat.
Pentru prevenirea apariției acestor tulburări trebuie folosite tehnici de relaxare cum ar fi:sportul,plimbarea și chiar ședințe de acupunctura pentru relaxare. De asemenea schimbarea modului de a aborda situațiile de viata,astfel încât să nu se mai ajunga la mecanisme dezadaptative ,este necesara.

 

“Învaţă să foloseşti anotimpurile vieţii. Hotărăşte când să acţionezi şi când să te
relaxezi, când să profiţi şi când să laşi lucrurile în voia lor.”

 

 
Programare