ROmedic Cabinete medicale Suceava Cabinete Diabet, Nutriție și Boli metabolice Diabet, Nutriție și Boli metabolice Suceava

Diabetul si Bolile Metabolice

Accesați fișierul [format doc]

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspandite boli cronice netransmisibile și cea mai frecventă boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor și prin complicații care afectează ochii, rinichii, nervii și vasele de sange. În esența, diabetul zaharat este o boala în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o folosește eficient.
Prin frecvența sa, diabetul zaharat intră în categoria așa-numitelor boli cronice ale civilizației. Pe cat de simplă pare astăzi determinarea nivelului glicemiei, pe atat de dificilă este totuși determinarea prevalenței diabetului zaharat la o anumită populație. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că standardele de diagnosticare a bolii nu sunt încă uniform aplicate.
Diabetul zaharat se grupeaza in mai multe forme de boala cu manifestari si cauze distincte si anume:
Diabet Zaharat tip 1
Diabetul zaharat tip 1 apare la orice vârstă, însă predomină la copii și adulți tineri, motiv pentru care este numit de către unii autori diabet juvenil. De asemenea, un termen sinonim folosit adesea pentru diabetul zaharat tip 1 este diabetul zaharat insulino-dependent (diabetul zaharatid). O formă de diabetul zaharat tip 1 este diabetul latent autoimun al adultului, cu debut la vârstă adultă, adesea confundat cu diabetul zaharat tip 2.
Diabetul zaharat tip 1 reprezinta 5%-10% din totalul cazurilor de diabet.
Diabet Zaharat tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este o boală endocrină caracterizată prin anomalii metabolice, în special ale metabolismul glucidic.
Diabetul apare cand pancreasul secretă cantități insuficiente de insulină sau modul în care organismul utilizează insulina este deficitar. Insulina este hormonul care asigură necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei (zaharului) de către celule. Un alt rol al acestui hormon este de a stoca surplusul de zahar în depozite la nivelul mușchilor, țesutului adipos și ficatului. Cand secreția de insulină este deficitară sau dacă există rezistență la acțiunea acesteia în țesuturile țintă, nivelul zaharului în sange este mult prea mare iar țesuturile nu o mai pot utiliza pentru producerea de energie. Dacă nivelul glicemiei este persistent crescut apar complicații la nivelul ochilor, inimii, vaselor de sange, nervilor si rinichilor. Din ce in ce mai multi adulti si copii dezvolta diabet zaharat de tip 2, datorita obiceiurilor alimentare nesanatoase si a sedentarismului
Controlul glicemiei este metoda cea mai eficienta de prevenire a aparitiei complicatiilor diabetul zaharat tip 2, mai ales ale complicatiilor cardiovasculare..
Diabetul gestational
Diabetul zaharat gestațional (DZG) este definit ca intoleranță la glucoză (carbohidrati) de o severitate variabilă, cu debut sau cu prima recunoaștere în timpul sarcinii. Această definiție se aplică indiferent dacă este utilizată insulina pentru a trata intoleranța la glucoză sau dacă această stare continuă după naștere. Datorită definiției laxe este posibil ca unii pacienți să prezinte diabet zaharat nedescoperit, fie de tip I (insulinodependent), fie de tip II (insulinoindependent), care a precedat sarcina.
SIMPTOME
Simptomele diabetului zaharat variază de la caz la caz. În general, diabetul se caracterizează prin creșterea peste normal a concentrației de glucoză în sange (hiperglicemie), cu sau fără eliminarea de zahăr prin urină (glicozurie). Alte simptome care pot să apară sunt: setea excesivă cu aport crescut de apă, eliminarea de urină în cantități mari și foamea excesivă cu ingestia de alimente în cantități mari. La pacienții care sunt bolnavi, dar care au ignorat semnele mai multă vreme, nefiind astfel diagnosticați, se poate întampla ca prima manifestare remarcată să fie coma diabetică.
Diabetul de tip 1 își face simțită prezența de regulă înainte de 40 de ani, dar există și pacienți la care diabetul de tip 1 survine în mod atipic, tarziu în viață, la varsta de 50 de ani sau chiar mai tarziu, în cazuri rare. De obicei, pacienții cu diabet de tip 1 apărut la o varstă mai înaintată nu sunt obezi ca cei care suferă de diabet de tip 2.
Diabetul de tip 1 poate debuta brusc, cu sete, urinare în exces, apetit crescut și pierdere în greutate. Persoanele cu diabet de tip 1 pot avea greutate normală sau pot fi subponderale, în funcție de intervalul de timp dintre debutul simptomelor și începutul tratamentului. De regulă, în cazul diabetului de tip 1, odată ce simptomele s-au dezvoltat, este necesară administrarea insulinei.
Diabetul de tip 2 debutează de obicei la mijlocul vieții sau mai tarziu. De regulă, pacientul cu diabet zaharat de tip 2 este obez sau supraponderal. De asemenea, la acești diabetici, simptomele apar și se manifestă treptat. Dacă pacientul reușește să-și controleze greutatea corporală prin măsurile dietetice, respectiv prin administrarea de medicamente antidiabetice cu administrare pe cale orală, nu este necesară administrarea insulinei. Există destul de mulți pacienți cu diabet de tip 2 la care se aplică insulinoterapia.
BOLI METABOLICE
Metabolismul este un proces continuu. Dacă o persoană mănancă, doarme, aleargă sau se află în repaos, metabolismul sau merge. Metabolismul ia parte la numeroase funcții ale organismului, cum ar fi vindecarea unor leziuni, reglarea temperaturii corpului, crearea de noi celule și eliminarea toxinelor din organism. Metabolismul începe să funcționeze în momentul în care mancarea ajunge în stomac și începe digestia.
Enzimele eliberate de pancreas și glanda tiroida ajută la descompunerea alimentelor digerate, în substanțe simple. Aceste substanțe sunt absorbite de către celulele corpului, care transformă aceste substanțe în energia necesară pentru alte procese ale organismului. Tulburările metabolice provoacă reacții chimice anormale în organism. Acest lucru perturbă funcționarea normală a corpului și duce la apariția de probleme de sănătate. Există diferite tipuri de boli metabolice, care includ și tulburările metabolice ereditare. Cu toate acestea, bolile metabolice ereditare sunt considerate foarte rare și afectează 1 din 2500 de nou născuți.
NUTRIȚIE
Frumusețea și sănătatea sunt expresii directe ale regimului alimentar pe care îl urmăm zilnic și din acest motiv nu este de ajuns doar să știm ce alimente trebuie să evităm, ci și care sunt cele de care avem nevoie zilnic și în ce cantitatea trebuie să le consumăm.
Vă oferim următoarele servicii:
• Holter de Glicemie
• Consultatii de specialitate diabet, obezitate si alte boli de nutritie
• Determinari pentru indici de masa corporala si indici de grasime corporala
• Program de dieta Reductalo
• Analize medicale
• Asistenta medicala curativa si profilactica pentru pacientii cu diabet zaharat si complicatii ale acestei patologii
• HOLTER DE GLICEMII
Sistemul iPro2 de monitorizare continuã a glicemiei (CGMS) vă monitorizează, în mod automat, nivelul glicemiei din țesutul subcutanat (aflat imediat sub piele). Valorile glicemiei sunt mãsurate o dată la cinci minute. Zilnic sunt fãcute pânã la 288 de mãsurãtori. CGMS stocheazã în memorie, toate aceste valori ale glicemiei timp de 3 zile. Dupa ajungerea la cabinetul doctorului, datele vor fi transferate în computerul medicului. Computerul va imprima un raport zilnic al profilului glicemic. Doctorul va folosi aceste informatii pentru imbunătățirea tratamentului, precum și alte date pentru a identifica modificãrile glicemiei. Aceste informații îi ajutã pe pacienți și pe medici, sã controleze mai bine diabetul.
Consultațiile sunt oferite de:
Dr. GABRIELA CREȚEANU
Medic primar diabet, nutriție și boli metabolice
Doctor în medicină
Dr. ELENA COSTEA
Medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice

Dr. Oana Dogar

Medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice
Pentru Programari
Luni - Vineri: 10.00 - 18.00
0371 144029 / 0742 633424

 
Programare