ROmedic Cabinete medicale Suceava Cabinete Urologie Urologie Suceava

Urologia

Centrul medical și de tratament INTERCARDIODIAB s-a născut din convingerea noastră că oamenii merită toată îngrijirea și atenția noastră.
Urologia este specialitatea ce se ocupă de diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului reno-urinar masculin și feminin (rinichi, uretere, vezică urinară, uretră) și de sistemul reproductiv masculin (testicule, vas deferent, vezicule seminale, prostată și penis).
Abordarea medicală a unor afecțiuni urologice (infecții urinare, hipertrofie benignă de prostată, calculi/litiază renală) este combinată cu remedierea chirugicală a anomaliilor congenitale sau a unor cancere în sferă genito-urinară. Totodată, urologia pune accent pe investigarea incontinenței urinare, disfuncțiilor sexuale, a infertilității masculine, putând analiza chiar și disfuncții ale copiilor.
Vă oferim urmatoarele servicii:
• Consultații de specialitate
• Ecografie (testicole/prostată/rinichi/ aparat urinar)
• Recomandări terapeutice
AFECȚIUNI DES ÎNTÂLNITE:
Incontinența urinară la femei
Una dintre problemele foarte neplăcute cu care se confruntă majoritatea femeilor la un anumit moment în viața lor, este incontinența urinară. Primul pas în vindecarea acestei afecțiuni este informația. Orice femeie care suferă din cauza pierderii controlului asupra vezicii urinare trebuie să afle care sunt cauzele acestei probleme și posibilele tratamente. Deși este o problemă jenantă pentru multe femei, incontinența nu trebuie să vă oprească să vă bucurați de viață.
Incontinența este definită ca pierderea ocazională și necontrolată de urină. Incontinența urinară înseamnă că din anumite motive, ați pierdut controlul asupra vezicii urinare și că, din această cauză, simțiți o nevoie stringentă de a merge la baie și aveți scăpări involuntare de urină pe parcursul zilei. Pierderea de urină apare în special la femei deoarece aparatul sfincterian al vezicii urinare este mai slab, fiind susținut la femei doar de musculatura perineală.
În cazul în care suferiți din cauza unui anumit tip de incontinență, este necesar să vă prezentați la medicul urolog deoarece această afecțiune nu se vindecă de la sine și dacă nu este tratată poate cauza probleme și mai mari de sănătate. O infecție urinară netratată poate afecta în timp uretra, vezica și rinichii.
Varicocel
Varicocelul reprezintă o dilatare a venelor testiculare, deseori pe partea stângă a scrotului și cu o frecvență mai mare la adolescenți. El afectează bărbații cu vârsta între 15 și 25 ani.
Varicocelul poate fi idiopatic (fără cauză cunoscută) sau secundar unei compresiuni venoase.
Afecțiunea este localizată la nivelul:
• venei testiculare interne
• plexului venos pampiliform (grup venos anterior) care drenează sângele de la testicul și capul epididimului, vărsându-se apoi în venele spermatice, dreaptă și stângă. Pe partea dreaptă, vena spermatică se varsă în vena cavă inferioară, iar pe partea stângă, în vena renală stângă, în unghi drept.
În cazul varicocelului, unghiul de vărsare al venei spermatice stângi în vena renală este ascuțit, ceea ce va afecta ascensionarea fluxului sanguin, ducând la dilatarea în amonte a sistemului venos prin stază sanguină.
Varicocelul reprezintă o cauză de infertilitate masculină. Procesul prin care el determină asta, nu este în totalitate cunoscut. O explicație ar fi creșterea temperaturii la nivel scrotal.
Calculii biliari
Sunt din piatră, cum ar fi obiecte care se formează în conductele vezicii biliare sau bilă. Calculii biliari pot fi mici (de mărimea unui bob de nisip), sau pot fi la fel de mari ca o minge de golf. În funcţie de simptome, persoanele care au calculi biliari ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală sau pe bază de medicamente. În cazul în care pietrele sunt ducte biliare, de obicei trebuie să fie eliminate prin endoscopie.
Care sunt complicatiile ce pot aparea la calculii biliari?
Calculii biliari pot bloca conductele şi pot împiedica fluxul de bilă din ficat sau vezicii biliare la nivelul intestinului. Acest blocaj poate provoca balonare, greaţă, vărsături şi dureri la nivelul abdomenului, umeri, spate, piept. Calculii biliari pot provoca, de asemenea, infectarea conductelor vezicii biliare. Un blocaj în canalul biliar comun poate duce la icter (îngălbenirea pielii sau ochilor), sau poate irita pancreasul.
Adenomul de prostată (hiperplazia benignă de prostată)
Hiperplazia benignă de prostată (HBP) este o boală care afectează prostata, un organ întâlnit numai la barbați. Prostata este o glandă situată între vezica urinară si uretră (tubul prin care este eliminată urina). Pe masură ce barbații înaintează în vârstă, prostată se mărește progresiv. Cu cât prostata crește, ea poate presa pe uretră și cauza încetinirea fluxului urinei și scăderea forței de eliminare. Poate cauza și retenția urinei în vezică și nevoia de a urina frecvent. Dacă este suficient de severă, poate aparea blocajul complet al uretrei, care poate leza rinichii.
Cancerul de vezică urinară
Cancerul vezicii urinare reprezintă o proliferare rapidă și necontrolată a unor grupuri celulare la nivelul vezicii urinare. Cancerul vezicii urinare se observă cel mai adesea în celulele din interiorul vezicii urinare. Această afecțiune apare în general la adulții mai în vârstă, dar poate apărea la orice vârstă.
Insuficiența renală
Rinichii joacă un rol cheie în funcționarea organismului, nu numai prin faptul că filtrează sângele și curață deșeurile, dar și prin faptul că echilibrează nivelul de electroliți în organism, mențin controlul tensiunii arteriale și stimuează producerea de celule roșii în sânge.
Prostatita
Prostatita este frecventă și afectează bărbații la un anumit moment. Prostatita reprezintă o inflamație a prostatei. Când o parte a a organismului e inflamată aceasta este roșie, fierbinte și dureroasă. Prostatita poate prezenta multe simptome, poate determina urinări dificile, dureroase și frecvente. Poate determina și apariția febrei, dureri de spate sau dureri inghinale. Poate determina scăderea interesului pentru sex sau chiar probleme de erecție și menținerea acesteia. Prostatita este foarte ușor confundată cu alte afecțiuni ale tractului urinar. Aceasta poate apare în diferite forme. Faza acută e cea mai frecventă dar și cea mai severă și poate necesita spitalizare. Simptomele prostatitei cronice au tendințe de dezvoltare mult mai lentă și sunt la fel de severe ca și în cazul celei acute.
ECOGRAFIE
Ecografia prostatică
Aceasta evidențiază caracteristicile prostatei, posibile adenoame de prostată, cancere prostatice (neomogenitatea structurii), prostatite cronice și abcesul prostatic. În anumite situații, medicul poate solicita ecografii postmictionale, adică după ce pacientul a urinat complet.
Ecografia prostatei constă fie în aplicarea unui detector cu ultrasunete pe abdomenul inferior. Se recomandă consumul a minim 500- 700 ml de apă înaintea ecografiei, și vezica să fie plină.
Ecografia scrotala
Ecografia prostatei constă fie în aplicarea unui detector cu ultrasunete, poate stabili diagnosticul de criptorhidie, evaluează testiculul post-traumatic, leziunile vasculare de tip torsiune testiculară, orhita, orhiepididimita, hidrocel, varicocel, chiste ale căilor spermatice sau tumori.
Centrul de Diagnostic și Tratament INTERCARDIODIAB vă recomandă ca la consultația urologică să aveți și o ecografie (scrot/ prostată/ rinichi.) Ecografia se poate face și în cadrul Centrului!
Consultațiile sunt oferite de:
Dr. Alexei FILIP
Medic specialist urolog
Pentru Programări
Luni – Vineri: 10.00 - 18.00
0371 144029 / 0742 633424

 
Programare