ROmedic Cabinete medicale Suceava Cabinete Medicină internă Medicină internă Suceava

Endocrinologia

Centrul medical și de tratament INTERCARDIODIAB s-a născut din convingerea noastră că oamenii merită toata îngrijirea și atenția noastră.

 

     Endocrinologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor sistemului endocrin. În cadrul endocrinologiei sunt investigate afecțiunile tiroidiene, hipofizare, adrenale, gonadale și tulburările metabolismului calcic (osteoporoza, osteomalacia).

        Unele afecțiuni endocrine pot fi diagnosticate în faza subclinică iar prin diagnosticul precoce este împiedicată progresia spre boala manifestă și apariția de complicații. Boala tiroidiană subclinică este obișnuită și frecvența ei crește cu vârsta; are consecințe nefaste asupra sistemului cardiovascular și funcției mentale, dacă rămâne nediagnosticată.

   

SISTEMUL ENDOCRIN

       Sistemul endocrin joacă un rol important în desfășurarea unor funcții importante ale organismului.        Sistemul endocrin este compus în principal din hipotalamus, hipofiza, tiroidă, paratiroide, glandele suprarenale, glanda pineala și glandele reproducătoare.         Secrețiile endocrine acționează alături de sistemul imunitar și cel nervos pentru a menține sănătatea organismului uman.        Glandele endocrine secretă hormoni importanți direct în fluxul sanguin. Acesta circulă apoi la majoritatea părților corpului.

TULBURARI ENDOCRINE

          Tulburările endocrine sunt afecțiuni legate de glandele endocrine ale organismului. Sistemul endocrin produce hormoni, care sunt semnale chimice secretate sau trimise în corpul unei persoane prin intermediul sistemului circulator.  Hormonii ajută la reglementarea multora dintre procesele organismului, cum ar fi respirația, echilibrul fluidelor, feminitate sau masculinitate și controlul greutății. Sistemul endocrin este compus din mai multe tipuri de glande, inclusiv glanda pituitară și hipotalamusul localizate în creier, glandele suprarenale în zona rinichilor, tiroida care se află la baza gîtului precum și pancreasul, ovarele și testiculele.         Tratamentele depind de tipul tulburării, dar de cele mai multe ori se concentrează asupra echilibrului hormonal cu ajutorul hormonilor sintetici. Cu toate acestea, afectiunile endocrine netratate pot influența în mod negativ întreg organismul.

 

Vă oferim următoarele servicii:

  • Ecografie tiroidiană
  • Consultații si recomandări medicale

            Ecografia este metoda imagistică de prima intenție în explorarea glandei tiroide, fiind considerată actualmente cea mai sensibilă metodă de investigare a parenchimului tiroidian. Prin explorare ecografică :

  • se măsoară cu exactitate dimensiunile glandei tiroide
  • se evaluează structura și vascularizația parenchimului tiroidian
  • se decelează leziuni focalizate intraparenchimatoase
  • se pot identifica modificări tiroidiene difuze

           Cu ajutorul ecografiei putem confirma prezența unui nodul intraparenchimatos decelat la examinarea clinic putându-se face în același timp și un diagnostic diferențial între un nodul tiroidian și o masă cervicală de altă origine.

Indicațiile explorării ecografice ale glandei tiroide:

  • pacienții cu nodul tiroidian palpabil sau cu tiroida crescută în volum, multinodulară
  • pacienții cu risc înalt de dezvoltare a unui cancer tiroidian: cu istoric familial de cancer tiroidian, iradiere la nivel cervical și cranian, respectiv diagnostic de Neoplazie Endocrina Multiplă (MEN tip II – afecțiune ereditară complexă, feocromocitomului uni- sau bilateral și a altor hiperplazii sau neoplazii ale diferitelor țesuturi endocrine)
  • pacienții cu adenopatii latero-cervicale palpabile posibil de natură neoplazică,

Scopul explorării ecografice a glandei tiroide este :

  • diferențierea între un nodul tiroidian posibil benign și unul probabil malign bazandu-ne pe aspectul ecografic
  • detectarea maselor cervicale sau a nodulilor tiroidieni identificați prin palpare, respectiv evaluarea recurenței unui cancer tiroidian post tiroidectomie și a eventualelor adenopatii loco-regionale
  • efectuarea biopsiei cu ac fin sub control ecografic respectiv tratamentul percutan cu etanol al nodulilor tiroidieni adenomatosi toxici

Tehnica explorării ecografice a glandei tiroide constă în :

  • se asează pacientul pe spate, cu gatul în hiperextensie
  • se utilizează un transductor liniar de înaltă rezoluție și gel ecografic. Imaginile obținute fiind în modul B si respectiv color Doppler

 

Consultațiile sunt oferite de:

   Dr. Alexandru FLORESCU    Medic primar endocrinolog

    Pentru Programări

Luni – Vineri : 10.00 - 18.00 
 0371 144029/ 0742 633424

 
Programare