ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ginecologie & Obstetrică Ginecologie & Obstetrică Bucuresti

Avem suficienta vitamina D in organism?

Avem suficienta vitamina D in organism?

Frecventa nivelului inadecvat de vitamina D in organism ar fi cu mult mai mare decat se stia pana de curand, in special la adolescent, femei si varstnici. Mai multe studii efectuate in USA au aratat faptul ca peste 80% dintre adultii aparent sanatosi aveau nivelul 25-hidroxivitamina D sub 30 ng/ml (valorile cuprinse intre 30-32 ng/ml fiind considerate normale sau adecvate).

Statusului vitaminei D se evalueaza printr-o analiza de laborator si anume masurarea 25 OH vitaminei D in sange, interpretand valorile astfel:
- Normal sau adecvat 30-31 ng/ml
- Insuficient 21-29 ng/mL
- Deficient sub 20 ng/ml

Frecventa mare a nivelului inadecvat de vitamina D ar avea drept cauze obisnuite:
- Scaderea timpului petrecut in aer liber (munca sau recreere) in zilele noastre
- Cresterea utilizarii produselor tip sunscreen, datorata constientizarii asupra rolului expunerii la soare in producerea cancerelor de piele
- Cresterea frecventei supraponderalitatii si a obezitatii
- Posibil si scaderea consumului de lapte si produse lactate

Anumite studii au relevant faptul ca afectiunile acute tind, de asemenea, sa scada nivelul vitaminei D. Exista, de asemenea, o variatie sezoniera a nivelului de vitamina D – in sezonul rece fiind mai scazut.

Screeningul pentru deficitul de vitamina D este totusi recomandat doar la pacientii cu risc crescut de deficit:
- Pacienti cu osteoporoza
- Pacienti cu sindroame de malabsobtie
- Persoane cu obezitate (IMC peste 30 Kg/mp)

Efectele nivelului inadecvat de vitamina D asupra organismului uman sunt multiple si studiile au aratat faptul ca o corectare a deficitului de vitamina D ar contribui la scaderea riscului de fractura de sold sau de alte oase nevertebrale si imbunatirea densitatii osoase si a fortei musculare
Date epidemiologice sugereaza ca nivelurile scazute de vitamina D ar contribui la riscul de cancer de san, colon si prostata, ar putea creste riscul de diabet zaharat si ar contribui la cresterea unor biomarkeri ai bolilor vasculare.

Cum putem preveni scaderea nivelului adecvat de vitamina D?
- Expunerea controlata la soare, cel putin 15 minute pe zi, ajuta la formarea de vitamina D la nivelul pielii
- La persoanele cu risc de deficit de vitamina D se recomanda ca dieta sa contina vitamina D: la copii sub 1 an, cel putin 400 UI, la cei cu varste intre 1-18 ani cel putin 600 UI, la adulti pana la 50 ani cel putin 600 UI
- Pentru a ridica nivelul vitaminei D peste 30 ng/ml pot fi necesare doze de cel putin 1000 UI pe zi

In cazul scaderii nivelului de vitamina D, pe langa expunerea controlata la soare si dieta este necesara suplimentarea medicamentoasa cu vitamina D (Vigantoletten, Alpha D3, etc) sub indrumarea medicului specialist, mai ales la varstele vulnerabile la deficienta de vitamina D (copii, varstnici).

Centrul Medical Panduri va sta la dispozitie cu medici specialisti in Diabet zaharat, Boli metabolice si de nutritie, Endocrinologie, Geriatrie, precum si cu un laborator de analize performant. Recoltarea din sange a 25 OH vitaminei D se realizeaza dimineata, pe nemancate, ideal inainte de a incepe o terapie cu suplimente nutritive sau medicamentoasa.

Dr. Gabriela Cirstescu
Medic geriatru
Centrul Medical Panduri.
 
Programare