ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Laborator de analize Laborator de analize Bucuresti

Colposcopia – o investigatie noninvaziva cu multiple beneficii

Autor: dr. Corina Grigoriu

Colposcopia este o procedura ginecologica noninvaziva prin care medicul ginecolog examineaza in mod direct colul uterin, vaginul si vulva. Se realizeaza cu ajutorul unui aparat numit colposcop, care este dotat cu o camera video si o sursa de lumina. Colposcopul nu vine in contact direct cu organele genitale.

Imaginea pe care o vede si analizeaza medicul este mult marita, astfel incat diagnosticul poate fi pus cu mai multa precizie. Videocolposcopul permite ca pacienta sa vada in timp real examinarea, iar medicul ii poate explica modificarile pe care le observa. De aceea, mai ales atunci cand nu este nevoie de tratament interventional (biopsie, excizie a leziunilor), ci de o supraveghere in timp, pacienta poate observa direct pe ecran, la examinari succesive, felul in care se obtine ameliorarea afectiunii.

in Centrul Medical Panduri avem  posibilitatea de stocare a imaginilor, pentru a fi vizualizate mai tarziu si urmarite in dinamica. Pacienta primeste la randul ei un DVD cu inregistrarea procedurii. In acest fel, medicul ginecolog care i-a recomadat colposcopia poate analiza la randul sau imaginile, iar daca este cazul, va avea informarea exacta, precisa a locului din care va face biopsia sau excizia.

Medicul dumneavoastra poate solicita colposcopia atunci cand rezultatul testului Babes Papanicolau, al testarii pentru virusul HPV sau examinarea ginecologica o fac necesara. Cu ajutorul colposcopiei pot fi diagnosticate urmatoarele afectiuni:

  • Leziuni precanceroase  (displaziile sau “ranile” ) la nivelul colului uterin, vaginului si vulvei;
  • Cancerul de col uterin, la nivel vaginal sau vulvar;
  • Inflamatii ale colului (Cervicite);
  • Negii genitali (Condiloamele genitale)

Utilizarea colposcopiei impreuna cu testul Babes Papanicolau si genotiparea  HPV reprezinta trepiedul care ajuta in diagnostciul precis si corect al unei leziuni de pe colul uterin, vagin sau vulva. In acest fel, se diferentiaza leziunile care trebuie supravegheate in timp sau cele care au nevoie pentru vindecare de un procedeu interventional. Acesta poate fi o biopsie tintita, o bopisie mai larga sau excizia leziunii.

Cu 48 ore inainte de colposcopie sunt interzise:

  • Introducerea de tampoane sau diverse creme, ovule sau geluri
  • Actul sexual
  • Spalaturile vaginale
  • Echografiile trans (endo)vaginale

Colposcopia nu se realizeaza in timpul menstruatiei.

Inerpretarea rezultatului:

Colposcopia se finalizeaza prin salvarea imaginilor si redactarea unui rezultat, in care sunt descrise modificarile observate. Pe baza colposcopiei, a rezultatelor testului Babes Papanicolau si a testelor pentru virusul HPV (atunci cand este cazul), medicul care a  efectuat colposcopia poate face recomandarile necesare privind conduita medicala care este potrivita pentru fiecare pacienta in parte.

Dr. Corina Grigoriu

Medic primar Obstetrica-Ginecologie, doctor in stiinte medicale

Sef lucrari

 
Programare