ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Bucuresti

5 probleme importante dupa 40 ani

Autor: dr. Gabriela Cirstescu
5 probleme importante dupa 40 de ani!
Trebuie sa le cunoastem pentru a le preveni!
Data publicarii: 25 Sept 2009

Calitatea vietii depinde mult de felul in care ne comportam cu propriul corp, pe care trebuie sa-l cunoastem atat prin autoexaminare cat si prin controale preventive si profilactice.

Va prezentam cinci probleme care pot aparea in viata unei femei dupa 40 ani. Este important sa stim ca pot aparea, sa cunoastem metodele de screening si modalitatile de prevenire.

I. Bolile cardio-vasculare
Multe femei percep cancerul de san ca fiind principala amenintare, dar riscul de deces prin boala cardio-vasculara este de 9 ori mai mare decat cel de deces prin cancer de san. Pe masura ce nivelul estrogenilor scade, cel mai adesea dupa 40 ani, se pierde efectul protector asupra inimii si apar modificari care pot duce la un risc crescut de boli cardiace. Pentru evaluarea nivelului de risc se urmareste: identificarea factorilor de risc, evaluarea clinica si evaluarea neinvaziva a incarcaturii ateromatoase vasculare.
Factori de risc pentru boli cardio-vasculare (C-V):

* Supraponderalitatea si obezitatea;
* Hipertensiunea arteriala - controlul TA scade riscul de boli C-V;
* Nivelul crescut al colesterolului - menopauza este asociata cu o crestere graduala a colesterolului, mai ales a celui "rau";
* Fumatul - este unul din cei mai importanti factor de risc;
* Diabetul zaharat - riscul de boli C-V este mai crescut la femeile cu diabet.


II. Cancerul genital si de san
Cancerul uterin poate afecta fie colul, fie corpul uterin. Cancerul colului uterin este cel mai frecvent dintre cancerele aparatului genital feminin, ocupand cel de al doilea loc ca frecventa, dupa cancerul sanului. Acest cancer apare mai ales inainte de menopauza. Romania ocupa primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col.
Printre factorii de risc se afla:

* Infectiile genitale cu papilloma virus;
* Viata sexuala precoce, nasterile multiple;
* Lipsa controlului PAP;
* Varsta;
* Fumatul, etc

Metode de screening: examenul Babes-Papanicolau (diagnostic citologic cervico-vaginal).

Cancerul de san - reprezinta principala cauza de deces la femei, dupa unele statistici. Printre factorii de risc pentru cancerul de san se numara:

* Varsta;
* Istoricul familial de cancer, istoricul personal de afectiune benigna a sanului;
* Prezenta genelor BRCA1 si BRCA2;
* Factorii menstruali, posibil utilizarea contraceptivelor si a terapiei hormonale de substitutie (subiecte inca neclarificate);
* Posibil implicate si : lipsa de activitate fizica, greutatea corporala, mai ales dupa menopauza, consumul de alcool, lipsa alaptarii la san;
* Recent a aparut ipoteza asocierii dintre nivelul crescut de mineralizare osoasa si riscul crescut de cancer de san (posibil legat de nivelul crescut de estrogeni).


Exista metode de screening: mamografia, scorul Gail, examinarea clinica periodica si autoexaminarea periodica. La acestea metode s-ar putea adauga densitatea osoasa, ecografia.

III. Cresterea greutatii corporale
Dupa 40 ani, uneori coincizand cu perimenopauza/menopauza, femeia poate avea dificultati in mentinerea greutatii. Se modifica, de asemenea si distributia stratului adipos, care se acumuleaza predominant la nivelul abdomenului.
Cauze ale cresterii in greutate:

* Modificarea proportiei de tesut muscular, cu inlocuirea tesutului muscular cu cel adipos odata cu inaintarea in varsta; tesutul adipos arde mai putine calorii, astfel incat metabolismul este incetinit;
* Modificarile hormonale, dar care nu sunt principala cauza;
* Limitarea exercitiului fizic;
* Excesul alimentar;
* Factori genetici.


Cresterea greutatii poate avea implicatii serioase pentru sanatatea femeii:

* Cresterea nivelului colesterolului;
* Cresterea TA;
* Cresterea rezistentei la insulina, ceea ce poate duce la aparitia diabetului zaharat de tip 2.


Toti acesti factori determina cresterea riscului de boli cardio-vasculare, precum si de cancer de san (cresterea greutatii cu aprox. 9 Kg, creste riscul de cancer de san cu aprox. 20%). Scaderea in greutate si mentinerea unei greutati optime poate reduce aceste riscuri.

IV. Osteoporoza
Osteoporoza este caracterizata printr-o densitate osoasa scazuta si deteriorarea tesutului osos. Femeile care sufera de aceasta boala se tem cel mai mult de deformarea coloanei vertebrale si scaderea in inaltime; complicatia cea mai importanta este fractura de fragilitate (mai ales la nivelul soldului), realizata de cele mai multe ori prin cadere. Osteoporoza este o boala care poate fi diagnosticata cu usurinta si tratata corespunzator, dar obiectivul principal este reducerea riscului.
Factori de risc pentru osteoporoza:

* Fractura osoasa aparuta dupa o cadere sau lovitura usoara;
* Menopauza prematura sau timpurie;
* Istoric maternal de fractura de sold;
* Anumite tratamente medicamentoase;
* Fumatul;
* Consum excesiv de alcool;
* Dieta saraca in calciu;
* Sedentarismul;
* Boli care pot afecta absorbtia alimentelor.


Factori generali care pot reduce riscul de osteoporoza:
Oprirea fumatului, limitarea consumului de alcool, evitarea excesului de cafeina (limitarea consumului de cafea, ceai, bauturi gazoase), exercitii fizice regulate (mers), dieta variata si sanatoasa, bogata in calciu. Pentru evaluarea osteoporozei se utilizeaza metoda DEXA.

V. Deteriorarea functiilor nervoase superioare: anxietate, depresie, tulburari ale memoriei, tulburari de concentrare, insomnie. Recunoscute si tratate la timp imbunatatesc calitatea vietii femeii.

Continut realizat din informatii preluate din urmatoarele surse : Jane Hailes Foundation for Women`s Health, National Cancer Institute(U.S.), Clinica Mayo, Belgian Menopause Society, "Totul despre sanatatea femeii".

Acordati-va timp pentru efectuarea unui bilant al starii de sanatate. Un asemenea bilant poate fi urmat de un plan de management sau de tratament al situatiilor care necesita remediere sau doar de sfaturi pentru o viata sanatoasa. Nu puteti decat sa castigati: calitate a vietii si ani de viata.

In cele doua clinici ale Centrului Medical Panduri veti gasi o echipa de medici specialist care va sta la dispozitie. De asemenea, Centrul Medical Panduri va pune la dispozitie un laborator de analize medicale performant, precum si aparatura performanta pentru diverse investigatii.

Dr. Gabriela Cirstescu
Medic primar Medicina de familie
Director Medical
Centrul Medical Panduri
 
Programare