Cercetările asupra liliecilor ar putea fi esențiale în prevenirea unor noi epidemii

©

Autor:

Cercetările asupra liliecilor ar putea fi esențiale în prevenirea unor noi epidemii
Creşterea cercetărilor cu privire la biologia moleculară a liliecilor şi ecologia acestora ar putea reprezenta o modalitate eficientă de reducere a probabilității de apariție a unor epidemii viitoare, se arată într-o lucrare a cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Washington.
Actuala pandemie SARS-CoV-2 are o conexiune probabilă la lilieci, lucru care este foarte probabil să se întâmple şi cu următoarele focare virale. Dovezile actuale sugerează că diferite specii de lilieci sunt implicate în apariția sau răspândirea focarelor umane de SARS, MERS, unele virusuri Ebola, precum și virusurile Marbug, Hendra, Sosuga și Nipah. Dincolo de aceste conexiuni, se cunosc foarte puține lucruri despre modul în care liliecii contribuie la răspândirea focarelor.

Absența informațiilor cu privire la biologia moleculară a liliecilor devine periculoasă pentru societate, lucru demonstrat de actuala pandemie. Deşi există mai bine de o mie de specii de lilieci, comparativ cu alte rozătoare, liliacul nu este un excelent animal de laborator. În rare cazuri, liliacul a fost folosit în teste de laborator pentru studii asupra virusurilor. În timp ce mulți agenți patogeni au fost identificați, autorii subliniază necesitatea utilizării celor mai noi tehnologii genetice pentru a înțelege mai bine modul în care virusurile pot fi transmise. Aceste cunoștințe pot crește capacitatea de a dezvolta medicamente imediat după descoperirea unui agent patogen sau ar putea susține dezvoltarea unor vaccinuri care să se protejeze împotriva grupurilor de virus înainte de apariție.

Autorul principal al studiului, Michael Letko, profesor asistent de virologie moleculară la Universitatea de Stat din Washington, a făcut deja un pas în această direcție. Înainte de actuala criză, el a construit o platformă folosind particule sintetice de coronavirus pentru a testa care erau cel mai probabil să infecteze celulele umane. Când a început actuala pandemie, Letko a testat genomul SARS-Cov-2 imediat ce secvența a fost disponibilă și a identificat rapid receptorul probabil pe celulele umane.

Studiile de laborator efectuate pe lilieci au furnizat date funcționale cu privire la noul virus, oferind cercetătorilor informații și instrumente necesare pentru a ajuta la determinarea medicamentelor existente care pot acționa împotriva SARS-Cov-2. Letko și colegii săi subliniază necesitatea unei mai bune înțelegeri a ecologiei liliecilor, ceea ce poate duce la soluții relativ simple de implementat.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-07-2020 | creare: 15-07-2020 | Vizite: 436
Bibliografie
Bat research critical to preventing next pandemic, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200713104354.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: