Cercetările dezvăluie rolul critic pe care îl are microbiomul în îmbătrânire și apariția bolilor de inimă

©

Autor:

Cercetările dezvăluie rolul critic pe care îl are microbiomul în îmbătrânire și apariția bolilor de inimă
Un studiu din China a explorat legăturile între microbiomul intestinal, metabolismul și vârsta, precum și impactul acestora asupra riscului de boli cardiovasculare. Cercetătorii au analizat date de la adulți cu vârste între 40 și 93 de ani, colectând informații despre caracteristici demografice, istoric medical, variabile metabolice și stil de viață. Studiul a inclus patru seturi de date metagenomice fecale din diverse populații internaționale ca grupuri de validare.
Cercetătorii au definit cinci clustere de multimorbiditate metabolică bazate pe 21 de parametri metabolici, inclusiv greutatea corporală, colesterolul (HDL și LDL), insulina de post, enzimele hepatice și glicemia. Aceste clustere au fost asociate cu riscul de boli cardiovasculare incidente. Eșantioanele de scaun au fost analizate prin secvențiere metagenomică pentru a evalua compoziția microbiomului intestinal.

Rezultatele publicate în revista Nature Medicine au indicat că, comparativ cu clusterul cu profil metabolic sănătos, clusterele caracterizate prin hiperglicemie și obezitate au prezentat un risc crescut cu 117%, respectiv 75%, de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii 11,1 ani. Acest risc a fost mai accentuat la indivizii peste 60 de ani care prezentau o „vârstă microbiană” mai mare, un termen definit în studiu pentru a descrie compoziția microbiomului asociată cu vârsta.

Studiul a arătat și că o vârstă microbiană mai tânără, caracterizată printr-o abundență scăzută a speciilor de Prevotella, poate contracara riscul de boli cardiovasculare la adulții mai în vârstă din clusterele metabolice nesănătoase, indiferent de medicație, factorii dietetici, educația, sexul, vârsta sau stilul de viață.

În concluzie, cercetarea evidențiază modul în care compoziția microbiomului intestinal este asociată cu vârsta și parametrii de morbiditate metabolică și cum aceasta poate influența sănătatea cardiovasculară, sugerând că microbiomul intestinal modulează sănătatea cardiovasculară la persoanele în vârstă și metabolic nesănătoase. Aceste descoperiri subliniază potențialul microbiomului intestinal de a contribui la strategii personalizate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

sursa: News Medical

Data actualizare: 11-06-2024 | creare: 11-06-2024 | Vizite: 109
Bibliografie
New study reveals gut microbiome's critical role in aging and heart disease, link: https://www.news-medical.net/news/20240609/New-study-reveals-gut-microbiomes-critical-role-in-aging-and-heart-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înțelegerea modului în care microbiomul se dezvoltă la oameni
  • Alimentele ultraprocesate afectează microbiomul intestinal: corelația este confirmată de o nouă recenzie
  • Un remediu natural asiatic, eficient în reducerea simptomelor colitei
  •