Cercetările indică o legătură între stresul cronic și boala Alzheimer

©

Autor:

Cercetările indică o legătură între stresul cronic și boala Alzheimer
În Suedia, aproximativ 160.000 de persoane suferă de o formă de demență, cea mai comună fiind boala Alzheimer. Această cifră este în creștere, odată cu creșterea speranței de viață. În același timp, metodele de diagnostic și terapiile de intervenție timpurie au evoluat considerabil în ultimii ani, ceea ce subliniază necesitatea identificării unor noi factori de risc pentru această afecțiune.
Cercetătorii de la Institutul Karolinska evidențiază faptul că persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care au fost anterior diagnosticate cu stres cronic și depresie, prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări cognitive ușoare sau boala Alzheimer, comparativ cu restul populației. Studiul lor a fost publicat în jurnalul Alzheimer's Research & Therapy.

Studiile anterioare au sugerat o posibilă corelație între stresul cronic, depresia și demența. Studiul actual confirmă această asociere, arătând că persoanele diagnosticate cu stres cronic sau depresie au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu boala Alzheimer. Mai exact, riscul de a dezvolta Alzheimer este de peste două ori mai mare la pacienții cu stres cronic sau depresie și de până la patru ori mai mare la cei cu ambele afecțiuni.

Riscul de a dezvolta tulburări cognitive ușoare este similar. Stresul cronic este definit ca o perioadă de stres continuu, fără oportunități de recuperare, care durează cel puțin șase luni. Deși riscul rămâne mic și cauzalitatea nu este încă stabilită, aceste descoperiri sunt importante pentru îmbunătățirea eforturilor de prevenție și pentru înțelegerea legăturilor cu alți factori de risc pentru demență.

Studiul a fost realizat folosind baza de date administrativă de sănătate a Regiunii Stockholm, care include toate contactele de sănătate compensate de regiune. Cercetătorii s-au concentrat pe pacienții cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, în perioada 2012-2013. Au identificat 44.447 de persoane cu un diagnostic de stres cronic și/sau depresie și le-au urmărit timp de opt ani pentru a vedea câți dintre ei au fost ulterior diagnosticați cu tulburări cognitive ușoare sau boala Alzheimer. Comparativ cu celelalte 1.362.548 de persoane din aceeași categorie de vârstă, s-a constatat că un număr mai mare de persoane cu stres cronic sau depresie au fost, de asemenea, diagnosticate cu tulburări cognitive ușoare sau boala Alzheimer.

Cercetătorii intenționează să continue studiul, dezvoltând chestionare și teste cognitive pentru identificarea timpurie a persoanelor cu risc de demență.

sursa: Science Daily
foto: Karolinska Institutet (Getty Images)

Data actualizare: 04-10-2023 | creare: 04-10-2023 | Vizite: 243
Bibliografie
Study indicates possible link between chronic stress and Alzheimer's disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231002124415.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Stresul social produce modificări inclusiv la nivelul microflorei intestinale
  • Te gândești excesiv la evenimentele stresante din trecut? Află cum te poate afecta comportamentul un deceniu mai târziu
  • Inhibarea unui receptor cerebral ar putea reduce nivelurile de stres cronic
  •