Cercetătorii au găsit markeri ai îmbătrânirii biologice accelerate la persoanele cu HIV

©

Autor:

Cercetătorii au găsit markeri ai îmbătrânirii biologice accelerate la persoanele cu HIV
Studiul condus de Dr. Mohamed Abdel-Mohsen de la Wistar Institute a evidențiat că persoanele care trăiesc cu HIV prezintă anormalități în structura zaharurilor (glicanilor) din sânge, ceea ce contribuie la îmbătrânirea biologică accelerată și inflamație. Prin analiza a peste 1.200 de persoane, cercetarea a arătat că persoanele care trăiesc cu HIV au semnături glicanice ale IgG (imunoglobuline G) asociate cu inflamația și îmbătrânirea, comparativ cu cei fără HIV.

Un aspect inovativ al studiului este dezvoltarea unui model de învățare automată care folosește aceste semnături pentru a estima vârsta biologică a persoanelor și pentru a anticipa apariția bolilor asociate cu îmbătrânirea. În plus, cercetarea a inclus crearea de anticorpi specifici HIV cu modificări glicanice similare celor observate la persoanele care trăiesc cu HIV, demonstrând că aceste modificări pot afecta capacitatea de răspuns imun.

Aceste descoperiri subliniază importanța glicanilor ca factori în evoluția bolilor legate de îmbătrânire și inflamație la persoanele cu HIV, sugerând că monitorizarea și modificarea profilurilor glicanice ar putea oferi noi modalități de îmbunătățire a tratamentelor pentru această populație. Acest progres ar putea duce la strategii mai proactive și personalizate în îngrijirea sănătății pentru persoanele care trăiesc cu HIV, potențial revoluționând managementul clinic în comunitatea afectată de HIV.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-04-2024 | creare: 16-04-2024 | Vizite: 145
Bibliografie
Scientists identify pro-aging 'sugar signature' in the blood of people living with HIV, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240410112706.htm

Image by googlerankfaster on Pexels
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • HIV: cum se transmite și când se poate face testul?
  • Accesoriu smartphone diagnostichează infecţia HIV și sifilisul în 15 minute
  • Virusul HIV ar putea fi ținut sub control cu ajutorul unui test rapid
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum