Cercetătorii au identificat factorii de risc esențiali în declinul cognitiv după un accident vascular cerebral

©

Autor:

Cercetătorii au identificat factorii de risc esențiali în declinul cognitiv după un accident vascular cerebral
O meta-analiză publicată în jurnalul The Lancet Healthy Longevity investighează factorii ce contribuie la creșterea riscului de deteriorare cognitivă și demență după un accident vascular cerebral (AVC). Cercetătorii au analizat studii privind riscurile de deteriorare cognitivă post-AVC (DCPAVC) și demență post-AVC (DPAVC), concentrându-se pe factori în afara severității AVC și a vârstei pacienților.
Pentru aceasta, au fost examinate bazele de date Cochrane și MEDLINE pentru studii relevante, incluzând studii observaționale, cohortă retrospective și prospective, analize post-hoc din trialuri clinice randomizate și studii de tip caz-control. S-au inclus 113 studii, cu un total de 160.783 de pacienți cu AVC, pentru meta-analiză.

Rezultatele arată o corelație semnificativă între efectele DCPAVC și DPAVC. Factorii de risc identificați pentru DCPAVC și DPAVC includ deteriorarea cognitivă la bază, diabetul, fibrilația atrială și severitatea hiperintensităților materiei albe. Alți factori de risc pentru DPAVC includ nivelul scăzut de educație, istoricul de AVC anterior, atrofia cerebrală, AVC în emisfera stângă a creierului, prezența a cel puțin trei lacune și un statut funcțional scăzut la bază.

Studiul concluzionează că deteriorarea cognitivă în perioada acută după AVC este cel mai puternic predictor al complicațiilor post-AVC, cu diabetul identificat ca principalul factor de risc cardiovascular. Alți factori importanți pentru declinul cognitiv post-AVC includ nivelul scăzut de educație, istoricul anterior de AVC și markerii neuroimagistici asociați cu boala cerebrală a vaselor mici. Rezultatele subliniază importanța screeningului pentru disfuncția cognitivă în perioada acută după AVC pentru a identifica persoanele cu risc crescut de deteriorare cognitivă și demență pe termen lung.

sursa: News Medical
foto: SewCreamStudio/Shutterstock.com

Data actualizare: 18-12-2023 | creare: 18-12-2023 | Vizite: 273
Bibliografie
Researchers identify crucial risk factors for cognitive decline after stroke, link: https://www.news-medical.net/news/20231217/Researchers-identify-crucial-risk-factors-for-cognitive-decline-after-stroke.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ciocolata poate scădea riscul cardiovascular
  • O nouă tehnică pentru depistarea timpurie a aterosclerozei
  • Trecerea la ora de vară ar putea fi legată de creșterea riscului de accident vascular cerebral
  •