Cercetătorii au observat creșterea incidenței sindromului inimii frânte în timpul pandemiei de COVID-19

©

Autor:

Cercetătorii au observat creșterea incidenței sindromului inimii frânte în timpul pandemiei de COVID-19

Cercetătorii de la Clinica Cleveland au descoperit o creștere semnificativă a incidenței cardiomiopatiei de stres, cunoscută și ca sindromul inimii frânte sau cardiomiopatia Takotsubo, în timpul pandemiei de COVID-19.
Cardiomiopatia de stres apare în urma expunerii la agenți stresori fizici sau emoționali care determină disfuncție tranzitorie a miocardului și se manifestă asemănător unui infarct miocardic cu durere toracică și dificultate în respirație, însă în absența ocluziei coronariene acute. Pacienții pot prezenta și aritmii, pierderea conștienței, hipotensiune arterială, șoc cardiogenic sau dilatarea ventriculului stâng. Cauzele nu sunt complet elucidate, însă se pare că hormonii de stres scad temporar contractilitatea miocardică, reducând capacitatea inimii de a pompa eficient sânge. Funcția cardiacă se normalizează în câteva zile sau săptămâni, însă pot apărea complicații severe cardiace sau cerebro-vasculare, iar în cazuri rare boala poate fi fatală. Tratamentul presupune scăderea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace și combaterea stresului.

Dr. Ankur Kalra, un cardiolog de la Clinica Cleveland, afirmă că pandemia de COVID-19 a adus numeroase motive de stres în viețile oamenilor, precum riscul îmbolnăvirii, izolarea și probleme de ordin psihologic, economic și social. Stresul poate avea efecte negative asupra corpului uman, inclusiv asupra inimii, prin creșterea incidenței cardiomiopatiei de stres. Pentru a evalua acest lucru a efectuat un studiu în care a comparat un grup de 258 de pacienți care s-au prezentat la spital în intervalul 1 martie – 30 aprilie 2020, acuzând simptome de sindrom coronarian acut (SCA), cu grupuri de control formate din pacienți cu SCA anterior pandemiei. Studiul a demonstrat creșterea incidenței cardiomiopatiei de stres de la 1,7% înaintea pandemiei la 7,8% în timpul pandemiei, precum și creșterea duratei de spitalizare în timpul pandemiei față de perioada pre-pandemică. Nu a existat nicio diferență privind mortalitatea între cele două grupuri. Toți pacienții diagnosticați cu cardiomiopatie de stres au fost testați negativ pentru COVID-19.

Având în vedere că pandemia continuă, îngrijirea psihicului este esențială pentru menținerea sănătății și a integrității inimii, prin practicarea de exerciții fizice, meditație, păstrarea contactului cu familia și prietenii, cu respectarea normelor de distanțare fizică. Persoanele copleșite de stres sunt puternic încurajate să ia legătura cu personalul medical specializat.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 24-07-2020 | creare: 24-07-2020 | Vizite: 494
Bibliografie
Researchers find rise in broken heart syndrome during COVID-19 pandemic, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200709141603.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum