Cercetătorii cer limitarea folosirii gloanţelor de cauciuc de către poliţie, pentru că ar fi mai periculoase decât se crede

Data publicării: 20-12-2017

Una din 37 de victime ale unui glonţ de cauciuc tras de o armă neletală moare în urma rănilor, potrivit unor cercetători americani, care cer să se limiteze folosirea acestui tip de armă de către forţele de ordine, relatează AFP.

Studiul, apărut marţi în revista medicală britanică BMJ Open, analizează 26 de articole care au relatat despre 1.984 de cazuri de răniţi, 'în majoritate tineri adulţi' şi bărbaţi, între 1990 şi 2007 (manifestaţii, revolte, evenimente sportive, rebeliuni, arestări). Studiul îi exclude pe cei care au fost loviţi fără gravitate şi care, prin urmare, nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Din numărul total, 53 de persoane (3%) "au murit din cauza rănilor", o plagă deschisă pentru mai mult de jumătate dintre ele (56%) şi contuzie pentru aproape un sfert (23%).

Printre răniţi, urmările sunt considerabile: 71% sunt grav loviţi, fiind cel mai frecvent afectaţi "la nivelul epidermei sau la extremităţi" (mâini şi picioare). Şi aproape unul din şase (15,5%) rămâne cu o infirmitate permanentă, afectând cel mai des capul şi gâtul sau toracele.

Cazurile raportate vin din ţări extrem de diferite: Israel şi Teritoriile Palestiniene, Marea Britanie, SUA, Turcia, India, Nepal şi Elveţia.

Aceste gloanţe de cauciuc sunt vândute de fabricanţi ca mijloace de descurajare, concepute să cauzeze durere şi răni uşoare, cu condiţia să fie respectată o anumită distanţă.

Cercetătorii spun că aceste gloanţe trebuie "să fie supuse unor restricţii" şi că "este nevoie urgent să se stabilească directive internaţionale" pentru "a se împiedica producerea de răni, infirmităţi sau decese inutile".
Sursa: Agerpres, 20-12-2017, Vizualizari 168
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.