Cercetătorii dezvăluie o strategie a reprizelor de somn pentru lucrătorii în schimburi și proaspetele mămici

©

Autor:

Cercetătorii dezvăluie o strategie a reprizelor de somn pentru lucrătorii în schimburi și proaspetele mămici
O analiză nouă a studiilor pilot privind somnul în timpul turelor de noapte, desfășurate între anii 2012 și 2018, a dezvăluit o strategie optimă de odihnă pentru a contracara somnolența și oboseala în timpul unui serviciu de 16 ore peste noapte. Rezultatele publicate în jurnalul Scientific Reports pot fi de ajutor și pentru proaspeții părinți.
Reanalizarea datelor a arătat că, atunci când se lucrează toată noaptea, programarea a două sesiuni de somn - una de 90 de minute urmată de una rapidă de 30 de minute - este mai eficientă decât un singur somn de 120 de minute în evitarea somnolenței și a oboselii.

Sanae Oriyama, singurul autor al studiului și profesor de științe ale asistenței medicale la Universitatea Hiroshima, afirmă că „un somn de 90 de minute pentru a menține performanța pe termen lung și unul de 30 de minute pentru a menține niveluri scăzute de oboseală și reacții rapide pot fi o combinație strategică valoroasă pentru eficiența și siguranța muncii în primele ore ale dimineții.”

Munca în ture este norma în sectoarele de urgență, cum ar fi sănătatea, unde accesul non-stop la servicii poate salva vieți. Cu toate acestea, munca în ture de noapte crește riscul de tulburări fizice și mentale legate de somn, totodată putând afecta performanța la locul de muncă.

Oriyama a reexaminat studiile pilot anterioare pe care le-a co-autorat pentru a compara starea de alertă și performanța cognitivă după un somn și pe parcursul unei ture simulate de la 16:00 la 09:00. Ea a descoperit că cei care au avut un singur somn de 120 de minute au experimentat o somnolență mai mare începând cu ora 4:00 și până la sfârșitul turei. În schimb, participanții care au avut două somnuri - unul de 90 de minute și unul de 30 de minute - au reușit să amâne somnolența până la ora 6:00.

În ceea ce privește oboseala, deși toate grupurile care au dormit au raportat niveluri semnificativ crescute de oboseală între orele 4:00 și 9:00, grupul cu două somnuri a experimentat-o la o intensitate mai mică decât celelalte.

Studiul a mai arătat că durata și momentul ales pentru somn joacă un rol crucial. Un somn de 30 de minute sau mai puțin poate ajuta la creșterea vigilenței, alertei și nivelului de energie. În același timp, amânarea prea mult a somnului poate interfera cu concentrarea.

Studiul, care a implicat 41 de femei în vârstă de 20 de ani, a avut loc într-un laborator fără ferestre și izolat fonic, unde temperatura a fost menținută la un nivel confortabil de 26 de grade Celsius și intensitatea luminii deasupra birourilor a fost setată la 200 lux. Parametrii somnului, temperatura orară, nivelurile auto-raportate de somnolență și oboseală, ritmul cardiac și tensiunea arterială au fost, de asemenea, măsurați.

Rezultatele studiului pot fi aplicate nu doar lucrătorilor în ture de noapte, dar și pentru a minimiza oboseala cauzată de privarea de somn la proaspetele mame.

sursa: News Medical
foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Data actualizare: 18-09-2023 | creare: 18-09-2023 | Vizite: 164
Bibliografie
Study reveals ideal napping strategy for night shift workers, link: https://www.news-medical.net/news/20230915/Study-reveals-ideal-napping-strategy-for-night-shift-workers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • META-ANALIZĂ Programul de lucru în ture de noapte ar putea crește riscul de cancer la femei
  • Programul de lucru în ture crește riscul de diabet zaharat tip 2?
  • Cum influențează programul de lucru în ture de noapte genele noastre?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum