Cercetătorii evaluează riscul apariției bolii Alzheimer și medicamentele antidiabetice

Boala Alzheimer È™i diabetul zaharat de tip 2 sunt patologii descrise preponderent la populaÈ›ia în vârstă, iar pacienÈ›ii cu diabet zaharat prezintă un risc cu 53% mai mare de a dezvolta boală Alzheimer (BA). Mai mult, BA a fost chiar considerată un subtip de diabet, existând un control deficitar al glucozei în creier È™i creÈ™terea rezistenÈ›ei la insulină în È›esuturi.
Cercetătorii au analizat impactul variaÈ›iei genetice în È›intele medicamentelor antidiabetice asupra riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer, fiind analizate È™apte clase de medicamente antidiabetice, printre care peptida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1), tiazolidindionele (TZD), inhibitori ai cotransportatorului sodiu-glucoză (SGLT2), inhibitori ai dipeptidil peptidazei-4 (DPP-4), metformin, insulină/analogi de insulină È™i sulfonilureice. Au fost evaluate genele responsabile pentru codificarea È›intelor proteice ale terapiilor antidiabetice.
În ceea ce priveÈ™te riscul de boală Alzheimer susÈ›inut prin obezitate, tiazolidionele au indicat o creÈ™tere a indicelui de masă corporală (IMC), a circumferinÈ›ei È™oldului È™i taliei. Cu toate acestea, estimările pentru analogii GLP-1 È™i insulină/analogi de insulină, au variat în legătură cu obezitatea. Dintre rezultate, de exemplu, modificările genetice datorate sulfonilureicelor au dus la scăderea riscului de boală Alzheimer.
Cercetătorii îÈ™i propun ca cercetările ulterioare să analizeze mecanismul de asociere dintre boala neurodegenerativă È™i sulfonilureice.
sursa: News Medical
foto: PopTika/Shutterstock
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Funcțiile membrelor superioare afectate după un accident vascular cerebral, pot fi îmbunătățite folosind electrostimularea
- Antrenamentul memoriei te face mai deștept?
- Semnele incipiente ale demenței, prezise mai devreme cu ajutorul unui test de cogniție autoadministrat
- Un somn neîntrerupt poate îmbunătății simptomele din timpul zilei ale persoanelor cu demență
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni